barna kenyér grillrácson, körülötte paradicsomok
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: különleges, grillezett laposkenyér

Ha felejthetetlenné akarod varázsolni a kerti grillezést, egyúttal sokoldalú köretre vágysz, gyúrd meg hamar és dobd fel ezt a tésztát is a rácsra.

Hozzávalók

  • 550 g kenyérliszt (BL80)
  • 350 ml langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 10 g tengeri só
  • 50 ml olaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor

Így készül

  1. Az élesztőt 6-8 perc alatt felfuttatjuk 100 ml langyos víz és egy teáskanál cukor keverékében. A sót feloldjuk 50 ml vízben és félretesszük.
  2. A lisztet a dagasztótál csészéjébe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és 200 ml vizet, majd dagasztani kezdjük. 8-10 perc dagasztás után adjuk hozzá a feloldott sót, és további 5 percet dagasztjuk, majd következik az olaj, amivel készre dagasztjuk.
  3. Ha elválik a tál falától, akkor kész a tésztánk. Meggömbölyítjük és kiolajozott tálban, lefedve érleljük 1,5 órát. A megkelt tésztát 4 részre vágjuk és gömbölyítjük, majd lefedve az asztalon pihentetjük 15 percet.
  4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és előkészítünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapot. A tésztákat egyesével téglalap formájúra nyújtjuk, és a tetejüket lekenjük olívaolajjal.
  5. Kettesével tesszük be sülni, nagyjából 25 perc alatt készülnek el. Rácson hagyjuk kihűlni. A grillezéskor ismét leolajozzuk, és megcsepegtetjük pestóval vagy fűszeres olajjal és megszórjuk zöldfűszerekkel.
  6. A többi étellel együtt forrón tálaljuk.