
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: különleges, grillezett laposkenyér
2022-05-06
Ha felejthetetlenné akarod varázsolni a kerti grillezést, egyúttal sokoldalú köretre vágysz, gyúrd meg hamar és dobd fel ezt a tésztát is a rácsra.
Hozzávalók
- 550 g kenyérliszt (BL80)
- 350 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő
- 10 g tengeri só
- 50 ml olaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
Így készül
- Az élesztőt 6-8 perc alatt felfuttatjuk 100 ml langyos víz és egy teáskanál cukor keverékében. A sót feloldjuk 50 ml vízben és félretesszük.
- A lisztet a dagasztótál csészéjébe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és 200 ml vizet, majd dagasztani kezdjük. 8-10 perc dagasztás után adjuk hozzá a feloldott sót, és további 5 percet dagasztjuk, majd következik az olaj, amivel készre dagasztjuk.
- Ha elválik a tál falától, akkor kész a tésztánk. Meggömbölyítjük és kiolajozott tálban, lefedve érleljük 1,5 órát. A megkelt tésztát 4 részre vágjuk és gömbölyítjük, majd lefedve az asztalon pihentetjük 15 percet.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és előkészítünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapot. A tésztákat egyesével téglalap formájúra nyújtjuk, és a tetejüket lekenjük olívaolajjal.
- Kettesével tesszük be sülni, nagyjából 25 perc alatt készülnek el. Rácson hagyjuk kihűlni. A grillezéskor ismét leolajozzuk, és megcsepegtetjük pestóval vagy fűszeres olajjal és megszórjuk zöldfűszerekkel.
- A többi étellel együtt forrón tálaljuk.