fekete ruhás, napszemüveges lány áll egy kertben, gyümölcsöt szed

A legjobb eszközt a kerted ápolására a fürdőszobádban találod!

Fillérekbe kerül, minden háztartásban megtalálható és több módon is segíti a kert gondozását. Valóságos csodaszer, amit csak kevesen ismernek!


Áldás, ha valaki saját kerttel rendelkezik, hiszen magának termesztheti meg a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, illetve gyönyörködhet a virágokban, amikor csak kedve tartja. Persze ehhez jó néhány dologra oda kell figyelni: rágcsálók, betegségek, rovarok, bogarak és az időjárási körülmények egyaránt kihívás elé állíthatják a „kertészeket”. Utóbbira nem tudsz közvetlenül hatni, viszont a gondozást és a kártevők távol tartását felturbózhatod. Nem is akármivel, hanem egy minden háztartásban megtalálható, filléres eszközzel, a szappannal! Hogy hogyan, azt az Agrárszektor cikke mutatta be, ebből szemlézünk az alábbiakban.

Szarvasmentes övezet

Vidéken nem ritka a hívatlan vendég a kertekben. Nem bántanak senkit, viszont a veteményest lelegelik, összetapossák. A legegyszerűbb védekezés ellenük, ha szappandarabokat teszel szerte a kertben – a szarvasok nem szeretik az illatát.

Kitűnő kenőanyag

kerti oll\u00f3, keszty\u0171, cserepek feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: Eco Warrior Princess / Unsplash


Ha már kicsit be vannak rozsdásodva a szerszámaid, akadnak az ollók, akkor kend be őket szappannal. A fűrész fogait így kezelve például sokkal könnyebb lesz a továbbiakban a famegmunkálás.

Fő a tisztaság

Bent tárolva is koszolódnak, porosodnak a növények. A megoldás ilyenkor is ugyanaz: elő a szappannal. Készíts belőle oldatot: reszelj le kb. negyed teáskanálnyi szappant és add hozzá 1 liter langyos vizet. Tökéletes tisztítószert kapsz!

Fő a tisztaság – a szerszámoké is

A gondos kertápoláshoz elengedhetetlenek a tiszta szerszámok. Fogj egy vödröt, önts bele forró vizet, majd tegyél bele reszelt szappant. Használatuk után (addigra nem lesz tűzforró a víz sem!) merítsd a szerszámokat a vödörbe, dörzsöld le és távolítsd el a szennyeződéseket.

Szúnyogcsípések ellen

Kend be nedves szappannal a viszkető szúnyogcsípéseket, hamarabb fognak elmúlni.

Felveszi a harcot a gyomokkal

vir\u00e1gz\u00f3 z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny nappali f\u00e9nyn\u00e9l

Fotó: Semyon Borisov / Unsplash


Keverj el egy tálban természetes alapanyagú szappant, egy kis ecetet és forró vizet. Ezt az oldatot permetezd a gyomokra és csak figyelj!

Rovarriasztás

Készíts oldatot langyos vízből és reszelt szappanból, majd ebből adj néhány cseppet a rovarriasztóhoz. Ezzel fokozod a hatást. Másik megoldás a rovarok ellen, ha egy evőkanál reszelt szappant, a trópusi területeken honos neem fa olaját (fél kanál) egy liter langyos vízhez kevered és ezt permetezed a növényekre.