egy nő áll a hűtőnél
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

A legjobb rozsdamarót a hűtőszekrényed ajtaján találod

Rozsda jelent meg a kedvenc konyhai késeden? Ne búsulj, ugyanis a megoldás is a konyhádban, egészen pontosan a hűtődben rejtőzik.


A minap a lifehacker oldalán rábukkantunk egy érdekes cikkre, ami több szuper módszert is bemutatott a rozsda eltávolítására. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen tudsz megszabadulni a makacs rozsdától.

Olvasd el ezt is! 11 élelmiszer, amiről nem gondolnád, de szívbetegséget okoz

Mi okozza a rozsdásodást?

rozsd\u00e1s l\u00e1ncok

Fotó: Zdeněk Macháček / Unsplash


A rozsdás szerszámokért az oxidáció a felelős, amit a nedvesség, különösen a sós víz idéz elő.

A folyamat felgyorsul, ha az acéltárgyak huzamosabb ideig maradnak nedvesek. Szerencsére a kellemetlen rozsdásodás megállítható, védve a szerszám szerkezetét és megakadályozva a további károkat.

Az ecetes módszer

citrom, ecet egy \u00fcvegben

Fotó: Precious Plastic Melbourne / Unsplash


A rozsdás szerszámok ecetes fürdőben történő áztatása az egyik legjobb módja annak, hogy fellazítsd a rozsdalerakódásokat és megkönnyítsd az eltávolítást.

Csupán egy olyan nagy edényre lesz szükséged, amibe belefér a rozsdás eszköz és az ecet. Ez a módszer nagyon egyszerű és biztonságos, a megmaradt folyadékot is nyugodtan kiöntheted a lefolyóba.

Ha makacs rozsdával van dolgod, akkor hagyd a szerszámot egy éjszakán át a folyadékban, majd másnap egy erős sörtéjű kefével súrold le a rozsdát.

A ketchup módszer

paradicsomsz\u00f3sz egy \u00fcvegben

Fotó: Dennis Klein / Unsplash


A kisebb rozsdafoltok elleni legjobb ellenszer nem más, mint a ketchup a hűtőd ajtajáról. Csak tegyél egy réteget a piros szószból a rozsdás felületre és hagyd állni néhány órát, majd dörzsöld le. Ez a módszer hasonlít az eceteshez, ugyanis a ketchup is savas közeg.

Ami a legjobb, hogy a ketchup olyan tárgyakhoz is felhasználható, amiket nehéz lenne ecetes fürdőbe helyezni, csak rá kell nyomni belőle a tisztítandó felületre.

A szódabikarbóna módszer

feh\u00e9r por feh\u00e9r asztalon

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


A szódabikarbóna is ádáz ellensége a rozsdának.

A módszer szuper egyszerű, ugyanis csak egy sűrű masszát kell készítened a szódabikarbónából és a vízből, amibe aztán beleteszed a rozsdás eszközöket. Nagyjából egy órát kell a rozsdás tárgyakat a keverékben hagynod.

A szódabikarbóna különösen jól jöhet, ha egy tárgynak szabálytalan felülete van, hiszen a pasztát be tudod juttatni a legkisebb zugokba is.

A só és citromlé módszer

citrom szeletek \u00e9s s\u00f3

Fotó: Nery Montenegro / Unsplash


A citromlé és a só szintén tökéletes választás a rozsda eltávolítására, ugyanis a kettő keveréke lehetővé teszi, hogy a legkisebb zugokat is kitakarítsd vele. Facsarj egy kevés citromlevet az érintett területre, majd szórj rá sót. A citromlében található citromsav reakcióba lép a rozsdával, így könnyedén le tudod majd törölni egy súrolólappal vagy ecsettel. Fontos, hogy a végén tökéletesen távolítsd el a citromos-sós keveréket a megtisztított tárgyról, ugyanis a maradék kárt okozat benne.