egy narancssárga színű pólót viselő séf dolgozik a konyhában

Tudod, mi a közös a tésztában, a fagylaltban, a sushiban és az alkoholban?

A világ legnépszerűbb élelmiszereinek mindegyike tud valamit, amivel az emberek többsége egyáltalán nincs tisztában.



Az ókori kínaiaknak köszönhetjük többek között a papír, az esernyő és az iránytű feltalálását is. Ami pedig az ételeket illeti, Kína hatása messze túlmutat a zöld teán és a evőpálcikán. A thrillist cikkének segítségével most összeszedtünk néhány élelmiszert, amiről valószínűleg nem is gondoltad, hogy kínai eredetű.

Ez is érdekelhet: Hódít az étel, ami tele van baktériumokkal, mégis szuper egészséges

1. Sushi

lazacos sushi, rizs

Fotó: Vinicius Benedit / Unsplash


Bár a japánok tökéletesítették a nyers halas sushi falatokat, de az ötletet a kínaiaktól "lopták".

Délkelet-Ázsiában és Dél-Kínában az emberek már évezredek óta úgy tartósították a nyers halat, hogy főtt rizsbe csomagolták, majd egy évig erjedni hagyták, mielőtt elfogyasztották volna. Érdekesség, hogy az erjesztett hal fogyasztásából eredő halitózis (kellemetlen szájszag) lehetett az egyik oka annak, hogy a kínaiak 1498-ban feltalálták a fogkefét.

2. Tészta

s\u00fclt t\u00e9szta z\u00f6lds\u00e9gekkel, \u00e9s t\u00e1l

Fotó: James Sutton / Unsplash


Örök vita folyik arról, hogy a tészta Olaszországból, Kínából vagy a Közel-Keletről származik-e.

A választ a régészek adták meg, akik 4000 éves tésztamaradványokra bukkantak Kínában, ezzel jelenleg ez a legrégebbi bizonyíték. Az ősi tészta kölesből készült, aminek keményebb a textúrája, mint a búzának, így sikeresen túlélt több évezredet. Az egyébként nem világos, hogy pontosan mikor és hogyan jutott el a tészta Olaszországba, mindazináltal a történészek azt a mítoszt már megcáfolták, miszerint Marco Polo hozta vissza Kínából a 13. században.

3. Ketchup

paradicsomok ls

Fotó: Giorgi Iremadze / Unsplash


Igen, tényleg a kínaiaktól származik a kedvenc paradicsomos szószod. A ketchup őse a kínai "ke-tsiap" elnevezésű szósz egy erjesztett halszósz volt, amit először a britek gondoltak újra. Ők ugyanis a hal helyett paradicsomot használták fő alapanyagként, az amerikaik pedig cukrot és ecetet is adtak a masszához.

Ahogy mondani szokták: a többi már történelem.

4. Kivi

kivis joghurt \u00e9s granola egy feh\u00e9r t\u00e1my\u00e9rban

Fotó: Nati Melnychuk / Unsplash


A tévhittel ellentétben a szőrös kis gyümölcsök nem Új-Zélandról származnak.

A kivi ugyanis Kínában őshonos csak úgy, mint az őszibarack, a narancs, a licsi és a rebarbara. Egészen a hidegháborúig kínai egresnek hívták a gyümölcsöt, ám az exportőrök rájöttek, hogy a név nem segíti az eladásaikat, így született a kivi elnevezés.

5. Jégkrém

lila fagylalt t\u00f6lcs\u00e9rben

Fotó: Liam Shaw / Unsplash


A fagyasztott csemege annyira elterjedt az egész világban, hogy a történészek úgy vélik, különböző formái különböző helyeken egymástól függetlenül fejlődhettek ki. Az ókori perzsák és rómaiak például már korán rászoktak az ízesített jégre, de amennyire tudjuk, a kínaiak adtak először tejet a keverékhez.

6. Miso

miso leves egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban, z\u00f6lds\u00e9g a leves tetej\u00e9n

Fotó: White.Rainforest ∙ 易雨白林. / Unsplash


Az erjesztett szójababkrémről a legkorábbi feljegyzések Kínából származnak, ahol "jiang" néven ismerték és ismerik ma is. A történészek úgy vélik, hogy a szójatermékek, mint például a miso, a szójaszósz és a tofu, a 6. vagy 7. században kerültek Japánba.

Ekkor terjedt el a buddhizmus a felkelő nap országában, ezek az élelmiszerek pedig a hozzá tartozó vegetáriánus étrend fontos részeivé váltak.

7. Alkohol

feliratozott sake \u00fcvegek egym\u00e1s mellett

Fotó: Julien Miclo / Unsplash


Az eddig előkerült legrégebbi, elemzések szerint 9 ezer éves alkoholos italt szintén Kínában találták. A neolitikumból, vagyis az újkőkorszákból származó ital rizsből, mézből és gyümölcsből készült.