sárga kör alakú étel, szürke kés, zöld edények, szürke asztal

Örök sláger

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: klasszikus almás pite

Klasszikus őszi sütemény az almás pite, amivel mindig sikert fogsz aratni. Ez a recept hűen követi a hagyományokat, csak alma, tészta és fűszer található benne.


​Hozzávalók

  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 1 tojás
  • 150 g cukor
  • 1,5 kg alma
  • 1 kk őrölt kardamom
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom leve és héja

Így készül

  1. A lisztet összedolgozzuk a hideg vajkockákkal, a tojással, 50 g cukorral, egy csipet sóval és néhány evőkanál hideg vízzel. Fontos, hogy nem kell sokáig gyúrni, éppen csak oszlassuk el a nagyobb vajdarabokat, így sokkal ropogósabb lesz a végeredmény. Ha kész, lefóliázva fél órán át hűtőben pihentetjük.
  2. Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait, felszeleteljük, majd összekeverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint a fűszerekkel.
  3. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk és fél cm vastagságú lapokat nyújtunk belőle. A nagyobbal kibéleljük egy kivajazott és lisztezett piteforma alját, erre helyezzük az almákat, végül lefedjük a kisebb tésztával, amit bevagdosunk.
  4. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.