kiszáradt föld

A klímaváltozás miatt hamarosan eltűnhet a boltokból egyik kedvenc zöldségünk

Egy új kutatás szerint a klímaváltozás miatt hamarosan búcsút kell vennünk az egyik kedvenc zöldségünktől. Ami amúgy gyümölcs.


Egy friss kutatás szerint hamarosan nagy bajba kerülnek az avokádó kedvelői, mutatjuk miért.

Ez is érdekelhet: 5 étel, aminek búcsút inthetünk a klímaváltozás miatt

z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3k a f\u00e1n

Fotó: Jonathan Kabugo / Unsplash


A Zürichi Egyetem által végzett új kutatás szerint az éghajlatváltozás alapvetően befolyásolja az avokádó termesztését.

Friss tanulmányukban azt vizsgálták, a gyümölcsök (bármilyen hihetetlen, az avokádó botanikailag ide tartozik) mezőgazdaságban betöltött szerepe hogyan változik a nem túl távoli jövőben. A tanulmány, amiről a mashed.com számolt be, megállapította, hogy 2050-re az avokádótermesztés súlyos problémákkal fog küzdeni. Azt már régóta tudjuk, hogy az éghajlatváltozás a földi lét szinte minden területét érinti, így nem meglepő, hogy az avokádó is megéri ennek hatását.

De miért?

Az avokádó iránti kereslet folyamatosan nőtt az elmúlt néhány évben. Finom íze és az egészségre gyakorolt hatásai miatt kedvelt élelmiszer vált belőle. A kerek zöld gyümölcs számára új korszak kezdődött az olyan finomságok miatt, mint az avokádó pirítós vagy a BLAT (bacon, saláta, avokádó, paradicsom) szendvics. Nem utolsó sorban pedig az avokádó gyulladáscsökkentő hatása miatt egyes kutatók úgy vélik, 2026-ig további 6 százalékkal fog nőni évente a gyümölcs iránti kereslet. De a népszerűsége még nem is jelentene akkora problémát...

avok\u00e1d\u00f3k egym\u00e1s mellett

Fotó: Mel Elías / Unsplash


Az éghajlatváltozás hatással van az avokádó termesztési helyére, például a Dominikai Köztársaságra, Indonéziára és Perura. A svájci egyetem kutatása szerint nagyjából 30 év múlva ezek az országok már jóval kevésbé lesznek alkalmasak az avokádó termesztésére.

A kutatók azt javasolják, a gazdák nagyobb tengerszint feletti magasságban hozzanak létre ültetvényeket, illetve olyan fajtákat nemesítsenek, amik elviselik az emelkedő hőmérsékletet és a gyakori szárazságot.