jegesmedvék olvadozó jégtábla tetején
Fotó: FloridaStock/Shutterstock

5 étel, aminek búcsút inthetünk a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés és a szeszélyes időjárási tényezők komoly veszélybe sodorták kedvenc ételeinket és italainkat. Ha a körülmények nem javulnak, akkor búcsút inthetünk a következő öt terméknek.

Rengeteg féleképpen befolyásolhatja az éghajlatváltozás az élelmiszeripari termékek előállítását.

Például a szélsőséges időjárás nagy károkat okozhat azokon a területeken, amelyeket növénytermesztésre vagy állattenyésztésre használnak.

De mik azok az élelmiszerek, amik a közel jövőben veszélyben találhatják magukat? A euronews.green hírportálon megjelent cikk segítségével most megmutatjuk.

Kávé

k\u00e1v\u00e9babok egy zs\u00e1kban

Fotó: Tina Guina/Unsplash


A kávé a világ legnépszerűbb itala, amelyből naponta körülbelül 2 milliárd csészével fogyasztanak. Az óriási kereslet kielégítésére 2020-ban nagyjából 10 milliárd kilogramm kávébabot termesztettek.

Az utóbbi időkben igen nehéz helyzetbe került a latin-amerikai kávéipar, mivel egy gombafajta, az úgy nevezett roya vagy levélrozsda támadta meg a kávéültetvényeket. Miért most jelent meg a roya? Mert növekszik az átlaghőmérséklet, ez pedig tökéletes környezetet biztosít a pusztító gombának.

2012-2017 között a levélrozsda megközelítőleg 3 millió dolláros (körülbelül 610 millió forint) kárt okozott.

De a kávérajongóknak nem csak a gomba miatt kell aggódniuk. A klímaváltozás miatt ugyanis a kávébabtermesztésre alkalmas földek mennyisége is drasztikus csökkenésbe kezdett. Az afrikai kávétermesztésre alkalmas régiók száma várhatóan 65 százalékkal kevesebb lesz 2080-ra.

Csokoládé

kaka\u00f3fa \u00e9s gy\u00fcm\u00f6lcse

Fotó: Ly Le Minh/Unsplash


A kakaóbab is komoly veszélybe kerülhet a klímaváltozás miatt.

A kakaóbab ugyanis különleges környezetet igényel a virágzáshoz. Szüksége van az egyenletes hőmérsékletre, a magas páratartalomra és a bőséges esőre. Ez a különleges környezet kizárólag az esőerdőkben található, amikről köztudott, hogy területük folyamatosan csökken.

Aggodalomra ad az is okot, hogy a kakaótermesztési területeken 2050-re majdnem 3 fokos hőmérsékletnövekedést jósolnak a tudósok.

Ebből következik, hogy ha a kakaóbab termesztéséhez szükséges feltételek nem érvényesülnek, akkor könnyen előfordulhat, hogy a csokoládé eltűnik a boltok polcairól.

Banán

ban\u00e1nok egym\u00e1sra halmozva

Fotó: Rodrigo dos Reis/Unsplash


Nem is kérdés, hogy a banán a világ egyik legkedveltebb gyümölcse.

Bár a banán termesztéshez szükséges területek száma nem csökken, mégis erre a listára került ez a trópusi gyümölcs. Miért? Mert a vízhiány komoly problémát jelent a banántermesztőknek.

A vízhiány mellett gombás fertőzések is tizedelik a gyümölcsöket.

Avokádó

avok\u00e1d\u00f3k egym\u00e1sra halmozva

Fotó: Hitoshi Namura/Unsplash


Az avokádó is egy nyűgös növény, mert speciális körülményekre van szüksége. Nem szereti se a túl meleget, se a túl hideget. Sőt, nagyjából 200 liter vizet igényel gyümölcsönként, ami a vízhiány miatt szintén komoly problémaforrás.

A változó hőmérséklet és vízhiány miatt egyes kutatók szerint 2050-re eltűnhetnek az avokádók.

Bor

egy poh\u00e1r bor h\u00e1tt\u00e9rben sz\u0151l\u0151f\u00f6ld

Fotó: Kym Ellis/Unsplash


A szőlőfajták is nagyon érzékenyek a környezeti változásokra. A szőlőknél ugyanis a legkisebb változás is minőségromláshoz vezethet.

Hogyan lehet megmenteni a szőlőket? Az ideális termesztési feltételek fenntartása érdekében a borkészítők magasabban fekvő területekre telepítenek, így kompenzálva a felmelegedés okozta hőhatás következményeit.

Egy tanulmány szerint 2050-re több mint 70 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas földek területe.


From Your Site Articles
Related Articles Around the Web