fekete-fehér képen egy fehér ruhás ember áll ajtó előtt
Fotók: Csomor Alexander, Györkös Dávid

A 74 tonnás gödöllői csoda, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia

Második generációs kolbászműhely működik Gödöllőn, Pap Krisztián tulajdonos egy rövid vendéglátós kitérő után visszatért a gyökerekhez és egy modern üzemben készíti a kolbászokat és szalámikat.„1994-ben édesapámék megnyitották a kis őstermelői műhelyüket Pomázon, ahol 18 évesen, az érettségire készülve, hétvégente sokat segítettem. Innen indult minden” – kezdi a történetüket Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely tulajdonosa. „A főiskola után én a vendéglátásban kezdtem el dolgozni, először alkalmazottként, majd már cégeket építettem. De nagyon hiányzott a kétkezi munka és legfőképpen a kolbásztöltés. Ezért vásároltam 2015-ben egy telket Gödöllőn, ahol 1,5 év nagyon alapos tervezés és ugyanennyi építkezésre szánt idő után lekezdhettük a gyártást.”

piros kolb\u00e1szok l\u00f3gnak sz\u00fcrke h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotók: Csomor Alexander, Györkös Dávid

Emberléptékű, de modern

Egy 15 fős üzemben ritka, hogy a tulajdonos be tud vagy be akar állni kolbászt tölteni, Krisztiánéknál más a helyzet.

Tegnap töltöttem utoljára, de még többet szeretnék az üzemben lenni. Azért akarom ezt csinálni, mert szeretem ezt csinálni és az irodából menekülök

– meséli a tulajdonos. „Ez egyébként egy hagyományos technológián, de modern eszközökkel felszerelt üzem, melyben 400 négyzetméteren történik az effektív gyártás, a többi 130 négyzetméteren pedig a csomagolás zajlik és az irodák helyezkednek el.” Az egész üzem emberléptékű maradt, hiába dolgoznak fel évente 74 tonna húst. „Tudom, hogy egy nagy gyárnak ez kerekítési összeg, de ezen a kézműves-manufakturális szinten ez egy komoly szám. Mégis meg tudott maradni szerelemprojektnek.”

egy fekete k\u00f6t\u00e9nyes f\u00e9rfi \u00e1ll egy g\u00e9p el\u0151tt

Fotók: Csomor Alexander, Györkös Dávid

Ízlés és kóstolás

Talán meglepően hangozhat egy kolbászműhely esetében, de mégis el kell mondanom: mi valóban csak húsból készítjük a termékeket. Sajnos ez nem minden kolbászra igaz a piacon

– mondja Krisztián. Mivel ismerem a termékeket kíváncsi vagyok hogyan lehet ilyen, kvázi kézműves termékeknél ennyire magas és kiegyensúlyozott minőséget hozni. „Nagyon fontos az ízlés. Ez részben a mi ízlésünk, részben pedig a fogyasztóké, mert mi hiába tartunk valamit jónak, ha arra senki nem kíváncsi. Folyamatosan kóstolunk, minden szériából, kísérletezünk, ez mindennapos dolog. És persze az alapanyagokat, a fűszereket is folyamatosan kóstoljuk, mert ez kicsit olyan mint a bor esetében, minden évjárat más." A minőség nem változhat, az ízvilág egy kicsit igen. De pont ettől izgalmasabb, mint a nagyüzemi termék. „Nem lehet egy természetes terméket mindig tökéletesen csinálni, de törekedni kell rá.” Krisztián még hozzáteszi, hogy bár közel 30 féle termékük van a szarvassonkától a szürkemarha-kolbászon át a kolbászkrémekig, neki van személyes kedvence. A disznóhúsból készült csípős kolbász és csípős szalámi.

A Pap Kolbászműhely termékeit megtalálja az inyenc.hu-n!

feh\u00e9r kab\u00e1tos f\u00e9rfi piros kolb\u00e1szrudakat tart a kez\u00e9ben

Fotók: Csomor Alexander, Györkös Dávid