fehér ruhás férfi áll a konyhában, a serpenyője lángol

9 dolog, amit sose csinálj a konyhában, mert veszélybe sodrod magad

Fóliát teszel oda, ahova nem szabad? Tárolónak használsz bizonyos tiltott helyeket? Nem takarítod a legérzékenyebb berendezést? A lista a cikkben folytatódik…

A thekitchn.com összeszedte a legtipikusabb konyhai hibák közül azokat, amik nemcsak bosszúságot okoznak, de komoly veszélyt is jelentenek. Valószínűleg te is elkövettél már életed során párat belőlük, ezért úgy gondoltuk, hasznodra válhat a lista. Ha a jövőben odafigyelsz, nem érhet baj.

1. Fóliát teszel a sütő aljába

Természetesen nagyon bosszantó, ha lecsöpög a zsír vagy lefolyik a sajt a sütőben és utána súrolhatod a berendezést, ám erre sajnos nem megoldás az aljába terített fólia. A fém fólia ugyanúgy megolvadhat, és ha ráég, károsíthatja a fűtőcsövet vagy egyéb elemeket, ráadásul megváltoztatja a levegő áramlását és a hőeloszlást is. Ehelyett tegyél inkább sütőpapírt a rácsra.

2. Sosem ellenőrzöd a poroltó készülékedet (vagy nem is tartasz ilyet otthon)

piros t\u0171zolt\u00f3k\u00e9sz\u00fcl\u00e9k feh\u00e9r falon

Fotó: Andrei Slobtsov / Unsplash


Érdemes a konyha közelében tartani egy tűzoltó készüléket, bármikor szükség lehet rá. Ezeknek is van azonban egy szavatossági dátumuk, aminek a lejárata után már közel annyira nem hatékonyak.

3. A tűzhelyhez túl közel tartod konyhai rongyot

A nyílt lánggal működő tűzhelyek közelébe dobott rongy, törülköző tüzet foghat. Még a legnagyobb főzés közben is figyelj oda erre.

4. Ugyanazon a deszkán vágod a húst és a zöldséget

A különböző ételek átfertőzhetik egymást: a húson vannak baktériumok, amik a főzéssel pusztulnak ki (például a szalmonella), a salátába szánt zöldséget viszont nagy valószínűséggel nem fogod hőkezelni. A húst mindig külön kezeld, és mindig mossál kezet, miután dolgoztál vele.

5. Őrizetlenül hagyod a tűzhelyet

t\u0171zhelyen k\u00e9k l\u00e1ng \u00e9g

Fotó: KWON JUNHO / Unsplash


A korábban már említett tűzveszély miatt sosem szabad magára hagyni a tűzhelyet, fél szemed mindig legyen a lángon és a láng fölött rotyogó ebéden.

6. Nem takarítod a szagelszívót

A szagelszívó közvetlenül a tűzhely fölött van, a kicsapó zsírtól kezdve a párán, gőzön át minden jut oda. Ha nem takarítod rendszeresen, akkor a tűzzel játszol – szó szerint. Az odaragadt zsír szintén tüzet foghat. Maximum 6 havonta egyszer mosd át szappanos vízzel a berendezést.

7. Olyan ruhában főzöl, ami tüzet foghat

Bő, hosszú ujjú ruhában ne nagyon tartózkodj a konyhában. Ha nem főzöl, akkor sem praktikus, könnyen leverhetsz benne valamit, nyílt lángnál pedig kifejezetten veszélyes.

8. A mosogató alatt tárolod a vegyszereket

Nem csak akkor nem szabad a mosogató alatti szekrényben tárolnod a vegyszereket, ha gyerek vagy háziállat van a családban. A fehérítő és az ammónia veszélyes elegyet képez füsttel, tűzzel érintkezve. Inkább ne a konyhában tárold ezeket az anyagokat.

9. Takarítás közben mixeled a vegyszereket

egy ember sz\u00ednes folyad\u00e9kot tartalmaz\u00f3 lombikokat tart a kez\u00e9ben person holding laboratory flasks

Fotó: Alex Kondratiev / Unsplash


A hatékonyság növelése érdekében sokan keverik a különböző tisztítószereket. Tévhit azonban, hogy így jobb eredményt lehet elérni, inkább veszélyes. Az átlagember nem kémikus, nem tudhatja, hogyan reagálnak egymással a különböző hatóanyagok.