fine dining sütemény és két férfi kéz

A kétarcú konyhai eszköz: otthon nem használjuk, pedig a séfek imába foglalják a nevét

A séfek ma már nem tudnak meglenni nélküle, az otthoni konyhákban azonban még nem terjedt el. Ha megtudod, mi mindenre jó, te is be fogsz szerezni belőle egyet.


Valószínűleg te is jártál már olyan étteremben, ahol a séf kezében vagy kötényében egy apró csipesszel rohangált egész idő alatt. Egy számukra rendkívül fontos eszközről van szó, olyannyira fontosról, hogy gyakran még a monogramjukat is belevésik.

Azt gondolhatnád, hogy ezeket a csipeszeket csak a díszes és kényes ételekhez használják, ám a séfek szinte minden ételnél bevetik. A manapság már minden jobb helyen nélkülözhetetlen eszközt, ami eme cikk elolvasása után valószínűleg a te konyhádba is be fog költözni, a The Kitchn oldala mutatta be részletesebben.

Ne tévesszen meg senkit a „csipesz" név. Jelen esetben nem egy szépségápolási eszközökről van szó! A konyhai csipeszek nagyjából 25 centiméter hosszúak, akárcsak a hagyományos otthoni csipeszek, csak jóval könnyebbek.

Az eszköz legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebbé teszik a precíz főzési munkálatokat.

Fotó: Shutterstock

Rengeteg receptben meg kell fordítani a sütőben készült ételeket. Ez ugyan egyszerűen hangzik, de a valóságban nem tudsz minden egyes brokkolivirágot könnyedén megfogni, a csuklónk egy idő után felmondja a szolgálatot. A vékony csipeszekkel a hasonló mozdulatok sokkal könnyebben kivitelezhetőek – a sült burgonya így mindkét oldalán ropogós és aranyszínű lesz.

Fotó: Shutterstock

A csipeszek további műveleteket is megkönnyítenek a konyhában. Egyebek mellett a forró vízzel teli fazék fölötti "tapogatózásnak" is búcsút inthetsz, így ugyanis sokkal könnyebb spagettiszálat halászni az edényből, mint villával. A forró pirítóst is egyenesen a kenyérpirítóból a tányérra tudod rakni.

Nem mellesleg egy vajas fésűkagylót is könnyedén megsüthetsz a forró serpenyőben egyenként, anélkül, hogy versenyt futnál az idővel. De használhatod őket a tojások felveréséhez is.

Mivel könnyedén tárolható a kötényben, gyorsan és egyszerűen elő lehet kapni, ha például megmentenél egy ropogós csirkebőrdarabot attól, hogy a grillrácsok közé essen, vagy csak egyszerűen összeszednéd a pult mögül az apró elszórt falatokat.

Ha még nincs konyhai csipeszed, ideje beszerezni egyet!