egy nő egy szemetes zsákot tart a kezében
Fotó: Syda Productions / Shutterstock

10 konyhai tartozék, amitől azonnal meg kell szabadulnod, különben...

A konyha a baktériumok fellegvára, ezért fontos, hogy egyes konyhában használt eszközöktől, élelmiszerektől néha megválj. Mutatjuk, miket dobj ki mindenképpen!Akármennyi időt töltesz a konyhában, szinte biztos, hogy nálad is előfordulnak olyan eszközök, amiket higiéniai megfontolásokból időnként muszáj lenne lecserélni.

Ez is érdekelhet: 10 rossz szokás a főzésnél, amivel mindenkinek fel kell hagynia

​1. Szivacs

szivaccsal takar\u00edtanak

Fotó: Pille R. Priske / Unsplash


Próbálhatod mikrohullámú sütőben vagy forralással, a milliónyi apró lyuk és pórus miatt nagyon nehéz eltávolítani a kórokozókat a szivacsból. Éppen ezért javasolt inkább gyakran cserélni a szivacsot. Akár teljesen el is hagyhatod, és helyette használhatsz mosogatókendőt, ami nem veszi annyira fel a piszkot, mint a szivacs. Ha a mosogatórongyot választod, azt legalább kétnaponta alaposan mosd ki, ha pedig fura szagot észlelsz rajta, akkor azonnal! Használhatsz papírtörlőt is, de a környezettudatos emberek számára ez nem annyira megoldás.

Fontos, a nyers hús pultra kifolyó levét papírtörlővel takarítsd le!

​2. Ételmaradék

h\u0171t\u0151szekr\u00e9nyben dobozok

Fotó: Ello / Unsplash


Elfeledkeztél a hűtőszekrény hátsó részében megbújt maradékról? A legjobb megoldás, ha kidobod. Három-négy nap elteltével mindenképpen szabadulj meg a főtt ételtől és egyéb maradékoktól. Ha penészt látsz, akkor végképp meg se próbáld elfogyasztani az ételt.

3. ​Fagyasztott ételek

\u00e9telt\u00e1rol\u00f3 dobozok

Fotó: Kate Trifo / Unsplash


Ha a fagyasztóban tárolt műanyagdobozban az étel annyira kikristályosodik, hogy Disney Jégvarázst lehetne ott forgatni, akkor ideje azt is kidobni. Ha a lefagyasztás előtt helyesen jártál el, akkor ez esetben nem a baktériumok okozzák a problémát, a sok kicsapódó jégkristály az ízélményt tette tönkre, úgyhogy jobb elengedni a dolgot.

​4. Lejárt szószok

ketchupos \u00fcveg

Fotó: Matt Popovich / Unsplash


Ki az, aki ne ragaszkodott volna már egy üveg ketchuphoz a lejárat után is? Sokszor pedig különleges receptekhez kellenek a speciális szószok, aztán soha többé nem használjuk őket. Ha a szósz összetevői szétválnak egymástól, akkor ideje könnyes búcsút inteni neki.

5. ​Lejárt sütőpor

s\u00fct\u0151por \u00e9s kan\u00e1l

Fotó: HowToGym / Unsplash


Mivel a sütőpor nem tisztán nátrium-hidrogén-karbonát, így sokkal nagyobb valószínűséggel veszíti el az erejét, mint a szódabikarbóna. Ha a tiedre sokkolóan régi dátum van rányomva, akkor inkább teszteld le! Keverj össze egy 1/3 teáskanál sütőport egy csésze forró vízzel. Ha lelkesen buborékol, akkor még használható.

​6. Régi fűszerek

f\u0171szerek kis t\u00e1lakban

Fotó: Merve Sehirli Nasir / Unsplash


A fűszerek körülbelül egy év után sokat veszítenek a intenzitásukból és az ízükből, ezért nem árt néha közelebbről is szemügyre venni őket. Mindazonáltal ez nem élelmiszer-biztonsági kérdés, bajod nem lesz tőlük, csak nem tesznek többé hozzá annyit a főzéshez.

​7. Tojássárgája vagy -fehérje

toj\u00e1sok h\u0171t\u0151ben egym\u00e1s mellett

Fotó: Tengyart / Unsplash


Ha szereted a friss tojásfehérjét a koktélokban, vagy csak a sárgáját használod a főzéshez, akkor most figyelj! Mindkettőt beteheted a fagyasztóba, de gyorsnak kell lenned. Ha 24 órán belül nem használod fel, akkor mindenképpen fagyaszd le őket.

​8. A régi vágódeszka

v\u00e1g\u00f3deszka z\u00f6lds\u00e9gek rongy

Fotó: Debby Hudson / Unsplash


Sajnos nem számít, hogy fából vagy műanyagból készült, ha sok repedés, mély karcolás található rajta, akkor ideje kidobni. A baktériumok ugyanis szeretnek a mély barázdákban tanyázni, így nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Legyen szó sodrófáról, fakanálról vagy vágódeszkáról, egy idő után menniük kell!

9.​ Karcos tapadásmentes serpenyők

serpeny\u0151 kan\u00e1l

Fotó: Rayia Soderberg / Unsplash


Ha egy tapadásmentes serpenyőn mély karcokat jelennek meg, akkor az többé nem tapadásmentes. A teflonbevonatú serpenyők is problémásak lehetnek, mert ha túl magasra hevítik őket, akkor gőzöket bocsátanak ki, amik influenzaszerű allergiás reakciókat válthatnak ki.

​10. Kellemetlen szagú hús

h\u00fas darabok a pulton

Fotó: Kyle Mackie / Unsplash


Ha a csomagoláson keresztül, vagy a kibontás után kellemetlen, fura szag csapja meg az orrodat, akkor semmiképp ne kockáztass!


(eatingwell)