női kezek tésztát gyúrnak

Az elfeledett konyhai eszközzel garantált a siker a sütésnél

Ma már szinte minden konyhában ott van, sütésnél mégis sokan megfeledkeznek róla, pedig a szakember szerint a siker múlik rajta.


PJ Hamel 1990 óta a bostoni King Arthur's munkatársa. Az 1790-ben alapított cég az egyik legjelentősebb a tengerentúlon azok közül, amik malomipari termékek (liszt, sütőkeverékek) és pékáruk kereskedelmével foglalkoznak. A cég egyik különlegessége, hogy munkatársai blogot vezetnek, amiben az otthoniakat próbálják ellátni hasznos jó tanácsokkal a sütést illetően.

Legutóbb Hamelen volt a sor, aki blogposztjában arról írt, mennyire fontos a konyhai mérleg használata a sütésnél, és persze azt is elmagyarázta miért van rá szükség és milyen a jó mérleg.

Miért használj mérleget?

Mint Hamel írja

nagyon nem mindegy például, hogy egy csészét hogyan rakunk tele liszttel: csapottan vagy púpozva. A mennyiségi különbség akár 25 százalék is lehet.

Hozzáteszi, a túl sok liszt eredménye szokott lenni a kiszáradt, morzsálódó kenyér.

A szakember még a folyadékok kimérésénél is javasolja a mérleg használatát, tapasztalatai szerint ugyanis egyáltalán nem magától értetődő, hogy mérőedényre pontosan kerültek fel az értékek, és ha igen, akkor is nehéz pont a vonalig tölteni. Márpedig egy öblös edénynél az 1 milliméteres eltérés is sokat jelenthet tömegben, térfogatban.

TIPP: Száraz hozzávalókat inkább kanállal adagolj, ne a zacskóból szórd!

Végül, de nem utolsósorban, a mérlegnél olyan edényben mérsz, amilyenben csak szeretnél. Választhatsz olyat, ami könnyen tisztítható, ami a mérőedények nem mindegyikéről mondható el például.

Milyen a jó mérleg?

barna konyhai m\u00e9rleg, f\u00f6l\u00f6tte polcok

Fotó: Calum MacAulay / Unsplash


Természetesen digitális konyhai mérlegben gondolkodj! Ha gyakran sütsz kenyeret, vagyis viszonylag nagy mennyiségű alapanyagokkal (mindenek előtt liszttel) dolgozol, akkor mindenképp válassz nagyobb terhelhetőségű mérleget. Ha ez nem áll fenn, akkor elég neked egy kisebb mérleg is. Magánál a méretnél nyilván az is befolyásoló tényező, hogy mennyi helyed van a konyhában, hol tudod tárolni két használat között.

Ha nagyon kis adagokkal és nagy precizitást igénylő receptekkel dolgozol, akkor érdemes olyan mérleget beszerezned, ami a gramm töredékét is képes mérni.

A kiválasztott mérleg mindenképpen legyen tárázható, bár ez ma már alapfunkció. A tárázás azt jelenti, hogy miután rátetted a mérlegre az edényt, amiben mérni szeretnél, de még mielőtt beleöntenéd a mérendő anyagot, le tudod nullázni a mérleget, vagyis tényleg csak a hasznos tömeget méred, nem kell belőle levonnod az edény tömegét.