barna szarvas fa alatt

Jogos az aggodalom?

Bizonyos szarvasok 80%-a már COVID-fertőzött! Vajon a húsuk is?

Sokkolta a világot egy vizsgálat, ami a szarvasok 80%-nál kimutatta a koronavírust. Szakemberek mondták el, fertőzhet-e a húsuk.80 százaléka a fehérfarkú szarvasoknak hordozza a SARS-CoV-2 vírust, vagyis COVID-pozitívnak minősül

– derült ki egy a napokban nyilvánosságot kapott kutatásból. Az amerikai Penn State Egyetem állatdiagnosztikai laborának munkatársai Iowa állam vadon élő állatain végeztek több száz PCR-tesztet 2020 április és 2021 januárja között. Azt tapasztalták, hogy tavasztól folyamatosan nőtt a pozitív esetek száma, a csúcsot decemberben mérték, ekkor a vizsgált szarvas populációban ötvenszer több volt a fertőzöttek száma, mint az embereknél. Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) egy nem kevésbé aggasztó statisztikát adott ki: Illinois, Michigan, New York és Pennsylvania államban 2020 január és 2021 március között minden harmadik szarvasban találtak antitestet, ami a vírus (korábbi) jelenlétére utal.

Annál is inkább sokkolták a világot a fenti hírek, mivel az évnek ez az időszaka a vadászati szezon (a szarvasfélék esetében szeptembertől januárig tart)

így adódik a kérdés, az állatokkal közvetlenül érintkező vadászoknál, illetve a húsukból fogyasztó személyeknél nem áll-e fenn a fertőzésveszély. A már említett minisztérium jelentés szerint „nincs rá bizonyíték, hogy az állatok jelentős szerepet játszanának a COVID terjedésében az embereknél".

Ez is érdekelhet: Az a hír terjed, COVID-oltás előtt érdemes vizet inni. De mennyit és miért?

Ennek ellenére szakemberek azt javasolják, a vadászok tartsák be a higiéniás előírásokat. „A vadászok az elejtett állatok belsőségeivel is dolgoznak, például a tüdővel, ahol a vírus tenyészik. Nekik megvan az esélyük a megfertőződésre, ezzel szemben, aki csak a szarvas húsával találkozik, ott ennek nincs igazán esélye" – magyarázta a cjonline kérdésére Jürgen Richt, a Kansas State University állategészség-tudományi központjának igazgatója. Ezt erősíti meg az USDA is, ahol eddig nem regisztráltak olyan esetet, amikor állat húsától, legyen szó feldolgozásról vagy fogyasztásról, kapta volna el ember a koronavírust.

Az állat-ember interakciók közül eddig egyedül nyércnél adódtak problémák, ezeknek a kisragadozóknak a szervezetében a kórokozónak az emberre is veszélyes mutánsa alakult ki. Dániában ezért több millió nyércet öltek le, illetve átmenetileg betiltották tenyésztésüket.