tabletták, lázmérő és maszk
Fotó: Volodymyr Hryshchenko / unsplash

Még nincs vége: ez a vitamin felkészíti a szervezetünket a covid elleni harcra

A B6-vitamin a kutatás szerint szerepet játszhat a koronavírus-betegek citokinviharainak megelőzésében.


A C- és D-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium és a cink immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása már eddig is felkeltette a kutatók figyelmét, de a B6-vitaminról alig született tanulmány. Most született egy, erről számolunk be a psyblog cikke alapján.

A B6-vitamin alapvető tápanyagunk. Vízben oldódó vitamin, vagyis nem raktározódik el a szervezetben, így a mindennapi élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből szükséges pótolni. Megtalálható például a marhahúsban, a halban, a banánban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a csicseriborsóban, a szójababban, az édesburgonyában, a diófélékben és a tejben.

Az új tanulmányból kiderül, hogy a B6-vitamin potenciálisan csökkenti a citokinviharok kockázatát azáltal, hogy javítja az immunfunkciót és elnyomja a gyulladást. Védelmet nyújt a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) ellen is azáltal, hogy csökkenti az inflammaszóma aktivitást, a karbonil stresszt és az oxidatív stresszt.

k\u00e9zfert\u0151tlen\u00edt\u0151 \u00e9s maszk

Fotó: Tai's Captures / unsplash

Dr. Thanutchaporn Kumrungsee, a tanulmány elsőszámú szerzője elmondta:

A kézmosás mellett a koronavírusfertőzés ellen az élelmiszer az első gyógyszerünk, a konyha pedig az első gyógyszertárunk. Az utóbbi időben számos tudós publikált tanulmányt az étrend és a tápanyagok covid elleni védelemben betöltött szerepéről, azonban nagyon kevés tudós fordít figyelmet a B6-vitamin fontos szerepére.

A covid tüdőkárosodással függ össze, az antioxidánsok, mint az N-acetilcisztein és a karnozin pótlása pedig bizonyítottan javítja a tüdőkárosodást. Dr. Kumrungsee rámutatott, hogy a citokinvihar és a trombózis gyakorisága a koronavírus fertőzés nagyobb súlyosságával jár együtt. A citokinviharok vagy hipergyulladás akkor következik be, amikor az immunrendszer túlreagál és megtámadja az egészséges sejteket. A trombózis és a vérrögök súlyos károkat okoznak a májban, a szívben, a vesékben és a tüdőben.

A B6-vitamin bevitelének azonban ismert a gyulladáscsökkentő és trombózisellenes hatása.

Dr. Kumrungsee megerősítette ezt:

A B6-vitamin szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel. Szintje mindig lecsökken a krónikus gyulladásban szenvedő embereknél, például az elhízásnál, a cukorbetegségnél és a szívbetegségeknél. Ebben a tanulmányban arra teszünk kísérletet, hogy rávilágítsunk a B6-vitamin lehetséges szerepére a koronavírus súlyosságának csökkentésében.