Zöld körte lóg a fán

Mi lehet a körtetermés csökkenésének oka?

Helyzet van a körteágazatban!

A 2021-es Prognosfruit konferencián publikált alma- és körtetermés előrejelzése szerint az előbbi 10 százalékkal nő, míg utóbbi körülbelül 28 százalékkal fog csökkenni. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerint az időjárás miatt még változhat a helyzet. Mutatjuk a részleteket!


Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) a 46. Prognosfruit konferencián többek között az is kiderült, hogy Nagy-Britannia 2021-re várható almatermelése 10 százalékkal lesz magasabb, mint a tavalyi. Ez a növekedés megfelel a 2018-2020 közötti évek átlagának. Lengyelország almatermelése szintén szárnyal, ugyanis több mint 20 százalékkal lesz magasabb az előző évhez képest.

Sőt Európa legnagyobb almatermelő országa még a megelőző három év átlagát is felülmúlta.

Ezenkívül a francia és német termés is valamicskét magasabb lesz, viszont az olasz előreláthatólag csökkenni fog.

Alma \u00e9s k\u00f6rte m\u0171anyag dobozokban

A 2021-es év az elmúlt tíz év legalacsonyabb körtetermelését hozhatja

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

A FruitVeB hazai almaterméssel kapcsolatos előrejelzése 550 ezer tonna plusz/mínusz 10 százalék. Ezt a számot az időjárás tudja majd pozitívan vagy negatívan befolyásolni. Rossz hír viszont, hogy a körtetermelés drasztikus változásokat mutat.

A 2021-es európai termés 30 százalékkal kevesebb, így az elmúlt tíz év legrosszabb körteterméséről beszélhetünk.

A csökkenés főbb okai az áprilisi fagykárok és más időjárási tényezők. Még sokáig nagy lesz a bizonytalanság, de összeségében a tavalyihoz hasonlóan, egy alacsony termést várhatunk.

Related Articles Around the Web