fehér és sárga hab egy fehér tálban
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: gyömbéres-mascarponés körtedesszert

Pikáns desszert fehérboros körtekompóttal és gyömbéres mascarpone krémmel. Ezt tényleg mindenkinek ki kell próbálnia!



Hozzávalók

Körtekompót

  • 8 db félkemény körte
  • 500 ml száraz fehérbor
  • 100 g barna cukor
  • 2 evőkanál akácméz
  • szegfűszeg, szegfűbors, fahéj– ízlés szerint

Mascarpone krém

  • 250 g mascarpone
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél dl habtejszín
  • 1 kis csokor menta
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kis fej homoki szarvasgomba
  • mentalevelek

Így készül

  1. A körtéket mossuk meg és vágjuk hosszában négyfelé, magházukat távolítsuk el. Tegyük lábasba, adjuk hozzá a bort, a fűszereket, a cukrot és keverjük el.
  2. Öntsük fel vízzel a gyümölcsöt, hogy teljesen ellepje, majd kezdjük közepes lángon melegíteni. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük, utána a tűzről levéve hagyjuk állni fél óráig. Szedjük ki egy szép tálba, szűrjük rá a levét, csorgassunk rá mézet, majd tegyük a hűtőbe.
  3. Készítsük el a mascarpone krémet: a menta levélkéit csipkedjük le a száráról, és egy mozsárban törjük egyneműre a vaníliás cukorral. Reszeljünk hozzá egyujjnyi friss gyömbért, ezzel is dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a citromlevet.
  4. Egy tálba öntsük össze a tejszínt és a mascarponét, majd keverjük össze a mentás-gyömbéres péppel. Tegyük fagyasztóba 10 percre, hogy megdermedjen.
  5. Adagoljuk a körtéstálra, vagy szedjük poharakba rétegezve. Reszeljünk rá egy kevés homoki szarvasgombát, végül díszítsük mentalevelekkel.