színes gyümölcsös sütemények fekete tányéron
Fotó: pixabay.com

Egy nap, egy recept: szőlős kosárkák

A túrós-gyümölcsös kosárkák kiválóak vendégváró falatoknak, nem lehet belőlük annyit készíteni, amennyi nem fogy el.



Hozzávalók

  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg friss, krémes túró vagy ricotta
  • 2 nagy fürt szőlő
  • 2 csomag vaníliás cukor

Így készül

  1. Kosárkaformákat kenjünk ki hideg vajjal és tegyük hűtőbe.
  2. A lisztek, a só és a porcukor elegyébe morzsoljuk a többi vajat, majd a tojással gyúrjuk tésztává a hozzávalókat. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtva szaggassuk ki, majd nyomkodjuk a kosárkákba, és tegyük vissza a hűtőbe egy órára.
  3. A krémhez a tejszínt félig verjük fel, forgassuk össze az áttört túróval és egy csomag vaníliás cukorral, majd habosítsuk tovább.
  4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük a kosárkákat ropogósra, s ha kivettük és kihűltek, töltsük meg őket csillagcsőrös habzsákba töltött krémmel, melybe aztán a friss szőlőt nyomkodjuk.
  5. A tetejüket díszítsük tejszínhabbal és vaníliás cukorban megforgatott szőlőszemekkel, esetleg egyéb gyümölcsökkel.