
Fotó: pixabay.com
Egy nap, egy recept: szőlős kosárkák
2022-03-23
A túrós-gyümölcsös kosárkák kiválóak vendégváró falatoknak, nem lehet belőlük annyit készíteni, amennyi nem fogy el.
Hozzávalók
- 12 dkg liszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg friss, krémes túró vagy ricotta
- 2 nagy fürt szőlő
- 2 csomag vaníliás cukor
Így készül
- Kosárkaformákat kenjünk ki hideg vajjal és tegyük hűtőbe.
- A lisztek, a só és a porcukor elegyébe morzsoljuk a többi vajat, majd a tojással gyúrjuk tésztává a hozzávalókat. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtva szaggassuk ki, majd nyomkodjuk a kosárkákba, és tegyük vissza a hűtőbe egy órára.
- A krémhez a tejszínt félig verjük fel, forgassuk össze az áttört túróval és egy csomag vaníliás cukorral, majd habosítsuk tovább.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük a kosárkákat ropogósra, s ha kivettük és kihűltek, töltsük meg őket csillagcsőrös habzsákba töltött krémmel, melybe aztán a friss szőlőt nyomkodjuk.
- A tetejüket díszítsük tejszínhabbal és vaníliás cukorban megforgatott szőlőszemekkel, esetleg egyéb gyümölcsökkel.