krumplik fa kosarakban

Mit kell tudni a sokféle krumpliról?

13 dolgot feltétlen tudnod kell a krumpliról, mielőtt nekiállsz dolgozni vele

Te tudod, melyik krumpliból lehet a legfinomabb pürét készíteni? És azt, hogyan lesz belül puha, kívül ropogós a sült krumpli? Nem baj, ha nem, mert a következő cikkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk neked a krumpliról.



Hihetetlen sokoldalú a krumpli, hiszen több ezerféleképpen el lehet készíteni. Valószínűleg neked is megvan a kedvenc püré vagy sült krumpli recepted, viszont előfordulhat, hogy még te sem tudsz mindent erről a híres gumóról.

​1. Közel 5000 fajtája létezik


A burgonya egyszerűen megváltoztatta a világot.

Eredetileg az Andok-hegység bennszülött népei termesztették, majd a 16. században a spanyol gyarmatosítók vitték magukkal többek között Európába is. Sok kutató szerint a zöldség hozzájárult a modern mezőgazdasági formák felemelkedéséhez Európában. Közel 5000 fajtája ismert, mindegyiknek megvan a maga helye a gasztronómiában.

​2. Nem minden burgonya alkalmas minden feladatra


Az egyik nagy egységet képezik az újburgonyák, amik általában kicsik, sima felületűek és krémesek. A viaszos burgonyák csoportjába tartoznak, ezek közös jellemzője, hogy keményítő- és nedvességtartalmuk viszonylag alacsony, így sejtjeik sértetlenek maradnak főzés közben is. Mindez azt jelenti, hogy a szeletek vagy kockák kibírják a főzést vagy sütést. Próbáld ki ezt a burgonyás-fűszervajas csirkét!

A krumplik másik csoportjába tartoznak azok, amik viszonylag alacsony nedvességtartalommal, de magas keményítőtartalommal rendelkeznek, héjuk is sötétebb általában, erről fel lehet ismerni őket. Ideálisak klasszikus olajban sült burgonyához vagy püré készítéséhez. Íme, egy recept, ha pürét készítesz!

​3. Tárold a burgonyát hűvös és sötét helyen


A burgonyát sötét, jól szellőző, hűvös, de nem hideg környezetben érdemes tárolni. Hidd el, hogy ezzel maximalizálni tudod az élettartalmukat. Arról, hogy milyen élelmiszereket nem szabad még a hűtőben tárolni, itt olvashatsz bővebben!

A legfontosabb azonban, hogy ne tartsd a krumplikat a hagymák közelében, mert azok illóanyagokat bocsátanak ki, amik serkentik a gumók kihajtását.

​4. Figyelj a hajtásokra és az elszíneződésekre


Biztosan te is jártál már úgy, hogy megvettél egy zacskó krumplit, de aztán hetekre elfeledkeztél róla.

Néhány héttel később aztán valami földönkívülinek tűnő dolgot fedeztél fel a krumplik helyén.

Valószínű, hogy a krumpli csírázásnak indult, sőt még a színe is megváltozott.

Amikor a burgonya csírázni kezd, a glikoalkaloidoknak nevezett vegyületek koncentrálódnak benne, ami miatt kellemetlen, keserű íze lesz. Inkább dobd ki vagy komposztáld a súlyosan elszíneződött burgonyát, és kíméld meg magadat és a gyomrodat egy nehéz időszakoktól.

Hallottál már a 8 kilogrammos krumpli szörnyről, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült?

5. Ropogós sült krumplit akarsz?


Legyen szó sütögetőről, grillezésről, serpenyőben vagy olajban sütésről, a kívül ropogós, belül puha krumplik titka szinte mindig ugyanaz: több lépésben kell elkészíteni.

A két lépés a főzés és a sütés: az előbbit azért, hogy megpuhuljanak, utóbbit pedig azért, hogy színt és ropogósságot alakítsanak ki.

Így belül puhák, krémesek, kívül pedig ropogósak lesznek.

​6. Melyikből érdemes pürét készíteni?


A legjobb burgonyapürét az agria, vénusz gold és white lady burgonyából lehet készíteni.

Nagyon fontos, hogy ezt észben tartsd, mert ha rosszat választottál, akkor nem számít, mennyi vajat vagy tejfölt adsz hozzá, a püré egyszerűen szemcsés marad.

7. Az al dente burgonya finom


Próbáltál már stir fry, vagyis rázva pirított krumplit készíteni? Ha nem akkor ki kell próbálnod, mert mennyei.

A főzési technika Kínából származik, ahol a legtöbb zöldséget ezzel a módszerrel készítik el.

8. Ne nézd le a kis krumplikat


Az apró burgonya nem csak imádnivaló, hanem gyorsan és egyenletesen megsül, sőt, viszonylag kevés munkával előkészíthető a főzéshez.

Sütheted tepsiben, főzheted fazékban, vagy ahogy csak szeretnéd. A hús-héj aránya is tökéletes, így minden falatban megízlelheted a burgonya textúrájának és ízének teljes spektrumát.

9. Adj hozzá több vajat és sót


Gondolkodtál már azon, hogy a burgonya miért ízlik jobban az étteremben? Valószínűleg azért, mert több sót és vajat adtak hozzá, mint amennyit te használnál.

A burgonya magas keményítőtartalmú és nem tartalmaz saját zsírt. Ne spórolj a vajjal és a sóval és meglátod, mennyei krémes pürét fogsz kapni.

​10. Mi legyen a mirelit krumplival?


A szupermarketben kapható fagyasztott krumplit már előre megfőzték a fagyasztás előtt, ami azt jelenti, hogy a két lépéses módszert kihagyhatod, mert ezek a krumplik készen állnak az olajban sütésre.

​11. A burgonyanyomó megérdemel egy helyet a konyhai fiókban


Olcsó, hasznos és könnyen tárolható, ezért szeretjük a jó, régimódi burgonyatörőt.

Ráadásul nem csak burgonyapüréhez jó: banán kenyérhez, almaszószhoz, sőt, a guacamole pépesítéséhez is kiváló.

12. Több só kell a főzővízbe, mint gondolnád


Az alulfűszerezett, ízetlen burgonya elkerülésének leghatásosabb módja, ha a burgonyafőző vizet erősen megsózod.

Sajnálatos módon, ha kihagyod ezt a lépést, a kész főtt burgonyához közvetlenül hozzáadott só szinte semmilyen módon nem tudja megmenteni a helyzetet.

​13. A maradék burgonyapürének a keksz a legjobb otthona


A burgonyapüré még a vajjal és tejszínnel újramelegítve sem lesz az igazi.

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a püréből kiváló kekszeket tudsz gyártani.

Keverd össze a maradék pürét cheddar sajttal, egy kis liszttel, sóval, sütőporral és zöld fűszerekkel. Készíts belőle egy tésztát, majd lisztezett felületen formálj kekszeket belőle. Mehetnek be a sütőbe 20 percre. Kész is! Megmentetted a burgonyapürét!

Ha mégis szeretnéd újjáéleszteni a másnapos krumplidat, akkor ebből a cikkből kiderül, hogy ennek mi a módja.

(bonappetit)