krumpli zsákban
Shutterstock

Tudtad? A krumpli hosszú eltárolásához egy gyümölcs a kulcs!

A burgonyát ideális esetben földes pincékben tárolják – ilyennel manapság szinte már senki sem rendelkezik. De akkor hová tegyük a népszerű gumókat?

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Európában. Régebben szinte mindenki a pincében tárolta őket, viszont manapság már csak nagyon kevesen tudnak ehhez a tárolási módhoz folyamodni. Az osztrák Falstaff cikke mutatta meg, pince híján hol és hogyan érdemes tárolni a krumplit.

Hideg, száraz és sötét

Miért bizonyultak olyan hasznosnak a földpincék a burgonya tárolására? Azért, mert ezeken a helyeken adott a krumplitároláshoz szükséges három feltétel: legyen jó hideg és száraz a levegő, emellett ajánlott minél sötétebbnek is lenni. Ellenkező esetben a krumpli hamar kicsírázik, ami bizonyos csíraszám fölött mérgező is lehet.

Jó hír viszont, hogy az említett feltételeket könnyen megteremtheted te is a négy fal között egy polcon.

Ügyelj arra, hogy a tárolóhely ne legyen túl közel a radiátorhoz vagy a tűzhelyhez. Ezenkívül a burgonyákat próbáld meg úgy elhelyezni, hogy a lehető legkevésbé érjenek egymáshoz, és tárolás előtt ne mosd meg őket.

Szintén fontos: ne használj műanyag csomagolást, és győződj meg róla, hogy a közelben nincs alma vagy hagyma. Ezek olyan gázokat bocsátanak ki, amiktől a burgonya gyorsabban megromlik – zárta tippjeit a falstaff.