sült burgonys egy tányérban

Egy sült brugonya mind felett

Ezt a krumplisütési technikát eddig csak a nagymamák ismerték

Mi a nagymamák titkos fegyvere, ha krumplisütésről van szó? Hogyan készítik a hamisítatlan fűszerkeveréket hozzá? Erről és még más titkokról is lerántjuk a leplet a cikkben.


Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a legtöbb nagymama valamilyen különleges szuper erővel rendelkezik, amikor főzésról vagy sütésről van szó. Az ő húslevesüknél, rántott csirkéjüknél és süteményüknél semmi sem jobb.

Mi a titok?


A nagymamák egyik nagy titka a parcook, vagyis a félig főzési technika, ami annyit jelent, hogy az ételt csak előfőzik és később fejezik be.

A vendéglátóiparban gyakran alkalmazzák ezt a módszert az ételek előkészítése során. A rizottó például egy olyan fogás, aminek elkészítése körülbelül 25-30 percet vesz igénybe, hiszen a rizst lassú tűzön főzik.

A legtöbb étteremben azonban nem lehet fél órát várakoztatni a vendéget, ezért a parcook módszert használják. A rizottót előkészítik, majd lehűtik. Megrendeléskor egy adagot kivesznek belőle és frissen fejezik be a főzést, hogy forrón tálalhassák.

Ez is érdekelhet: 13 dolgot feltétlen tudnod kell a krumpliról, mielőtt nekiállsz dolgozni vele

Hogyan készül a legfinomabb sütőben sült krumpli? 


A krumplit ugyanezzel a módszerrel lehet elkészíteni.

Az előfőzés során egyfajta burgonyapüré szerű réteg képződik a krumpli felületén, amit aztán a sütőben sütés ropogóssá tesz. A jobb állagon túl az íze is jobb lesz, mivel a főzővizet megsózod, így a burgonya már az első fázisban kap egy ízt.

Ha a krumplik puhák, akkor csepegtesd le őket és tedd őket egy tepsibe, majd tegyél rájuk sok olívaolajat, pirospaprikát, fokhagymát, rozmaringot, sót és borsot. Ez a fűszerkeverék a legtöbb nagymama titkos receptje.

Ezt már olvastad? 5 recept, amiben új oldaláról mutatkozik be az édesburgonya

(food52)