sárga leves fehér tányérban, mellette barna péksütemény

Egy nap, egy recept: pikáns csirkés kukoricaleves

Pikáns kukoricaleves, ami a hús miatt tartalmas is, így egytálételnek is kiváló választás.



Hozzávalók

  • 3 cső zsenge kukorica
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db közepes burgonya
  • 25 dkg csirkehús
  • 5 dl tej
  • diónyi vaj
  • fél jalapeno paprika kimagozva
  • só, frissen őrölt bors
  • pár szál indiai citromfű

Így készül

  1. A kukoricát mossuk meg, majd a torzsát függőlegesen tartva vágjuk le a szemeket a csőről egy éles kés segítségével.
  2. Lábasban olvasszuk meg a vajat, dobjuk bele a kockára vágott hagymát és dinszteljük meg.
  3. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb kockákra, és a jalapenóval meg a kukoricával együtt dobjuk a fonnyasztott hagymára.
  4. 5 percnyi pirítás után tegyük rá a felkockázott, tetszés szerint kiválasztott csirkehúst is, és öntsük fel 5 dl vízzel vagy csirkealaplével. Várjunk, amíg felforr.
  5. Adjuk hozzá a tejet, a sót, a borsot és az egészben hagyott citromfüvet is – ez utóbbit később vegyük ki a levesből, és hagyjunk belőle a díszítéshez.
  6. Alacsony hőfokon, lassan főzzük a levest, és amikor minden puha, a kétharmadát turmixoljuk le, majd öntsük újra össze – ettől lesz tartalmas és krémes.
VINCE-infó: az indiai citromfű másik neve fenyérfű, nem összekeverendő a hazai citromfűvel. Zsenge, vastagabb része a currypép alkotóeleme. Ha megszáradna, kissé áztassuk be felhasználás előtt.