Hagymaleves tetején sajttal, cserépedényben, kék asztalon

Francia hagymaleves egy kis csavarral

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: francia hagymaleves a sütőből

Háromféle hagymával és még egy kis csavarral a végén.


​Hozzávalók

  • 4 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 l csirkealaplé
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • frissen őrölt bors, fehér bors, frissen reszelt szerecsendió
  • 15 dkg félkemény sajt
  • 2 ek. liszt
  • 4 vékony szelet kenyér

Így készül

  1. A hagymákat vágjuk vékony szeletekre, majd a vaj és az olívaolaj keverékén lassan dinszteljük.
  2. Mikor már jó az illata, hintsük meg liszttel, és rövid kevergetés után öntsük fel a fehérborral. Pár percig főzzük.
  3. Ezután adjuk hozzá az alaplevet és a fűszereket. A leves felét, vagy az egész levest is, ízlés szerint turmixolhatjuk, hogy sűrűbb és krémesebb legyen. Nem árt azonban, ha maradnak egész hagymadarabok a lében.
  4. Forrón tálaljuk, és forró, pirított kenyérszelettel fedjük a szervírozott levest, majd szórjunk rá azonnal reszelt sajtot.

VINCE-tipp

Ha a soupe l'oignon felszolgálásának módját igazán meg akarjuk adni, tegyük tűzálló tálalóedénybe, és a rétegezett sajtos finomságot grill fokozaton melegítsük még 10–15 percig. Ellenállhatatlan lesz!