sajt és, paradicsom, evőeszközök két tálban, világoskék asztalon

A klasszikus olasz tojáslepény

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: kecskesajtos frittata paradicsommal

A tradicionális olasz tojáslepény sokkal több, mint egy rántotta. A tojás-tej-vaj arányában rejlik a titok, vagyis hogy a végeredmény mennyire lesz habos és könnyű. Ezen felül viszont már azt teszünk bele, amit csak szeretnénk. Mi most egy klasszikus receptet mutatunk.


​Hozzávalók

  • 10 tojás
  • 200 g kecskesajt
  • 50 ml teljes tej
  • tengeri só
  • fehérbors
  • 2 evőkanál friss kapor
  • 30 g puha vaj

Így készül

  1. Kivajazunk egy egyliteres pástétomformát, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tojásokat a tejjel, a sóval és frissen őrölt fehér borssal lazán felverjük egy villával és hozzáadjuk az aprított kaprot.
  3. A kecskesajt egyik felét finomra reszeljük, a másikat apró kockákra vágjuk. A reszelt sajtot a tojásos keverékhez forgatjuk, majd a formába öntjük, egyenletesen rászórjuk a sajtkockákat és elosztjuk rajta a maradék vajat.
  4. 20-25 percet sütjük, hogy a tojás megszilárduljon, az egész állaga azonban lágy maradjon. Érett paradicsommal tálaljuk.

VINCE-infó: a frittata az olasz tojáslepény, gyakorlatilag bármelyik étkezésnek beillik, kellően kiadós. Hagyományosan zöldséggel és sajttal szokták készíteni, de ma már végtelen számú változata létezik, remek maradékmentő.