szürke asztalon két színes tányér, benne színes ételek, mellettük két szelet kenyér vajjal
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: édeskömény-kumkvat saláta

A kukmvat itthon is beszerezhető, rendkívül egészséges és pikáns. Gyümölcs létére kiválóan passzol salátákba, mint azt a mostani recept is ékesen bizonyítja.



Hozzávalók

  • 1 fej édeskömény
  • 20 szem kumkvat
  • 1 szál újhagyma
  • 80 ml kesernyés olívaolaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 maréknyi csíra

Így készül

  1. Az édesköményt elfelezzük, majd vékonyra szeleteljük. A rajta lévő ánizskaprot levágjuk és finomra aprítjuk, majd félretesszük.
  2. Hat kumkvatot vékonyra szeletelünk, a többinek kifacsarjuk a levét és összekeverjük az olajjal, egy csipetnyi sóval és az ánizskaporral.
  3. Az újhagymát vékonyra szeleteljük és egy tálban összekeverjük az édesköménnyel és a kumkvattal, majd megöntözzük a citrusos olajjal és alaposan összeforgatjuk.
  4. Tizenöt percig pihentetjük és a csírával tálaljuk.
VINCE-infó: a kumkvat Délkelet-Ázsiában őshonos citrusféle (bár hivatalosan csak 1915-ig sorolták ebbe a nemzetségbe). Ovális termése pár centiméteres, héja általában narancs tónusú. Külseje fűszeres, belül édeskés ízű, nem túl leveses. Magas rosttartalmú, emellett kiváló C- és A-vitaminforrás.