Végre itt a válasz: ennyi perc alatt készül a tökéletes lágy tojás és kemény tojás

Végre itt a válasz: ennyi perc alatt készül a tökéletes lágy tojás és kemény tojás

A tökéletes főtt tojás készítésének 4 lépése.


A tökéletes lágy és főtt tojás elkészítése szinte tudomány. Annyíra így van, hogy a német oekotest.de egy hosszú cikket szentelt a tojásfőzésnek, amiben a legapróbb trükköket és buktatókat is részletesen bemutatják. Mi magunk is sokszor küzdünk a tojásfőzéssel, és feltételezzük, neked se mindig sikerült olyanra, amilyennek elképzelted. Ígérjük, a cikk elolvasása után ez változni fog.

Három alapvetés

  • A tojásfőzésnél (szinte) minden az időn múlik.
  • Az időn kívül befolyásoló tényező még a tojás mérete és tárolás módja.
  • Fontos a kész tojás hideg vízzel történő lemosása, különösen a lágy tojásnál (hogy ne főjön tovább).

Természetesen léteznek ízlésbeli különbségek, hiszen van aki lágy tojás alatt azt érti (és úgy szereti), ha még a fehérje is folyik egy kicsit, más viszont azt már legalább kocsonya szilárdságúként hajlandó csak kanalazni.

A méret a lényeg

Fotó: New Africa / Shutterstock


Nagyon fontos, hogy tisztában legyél vele, milyen méretű tojást készülsz főzni. A méretet (S, M, L, XL) a termelőnek mindig fel kell tűntetnie a dobozon. A legelterjedtebb az M, vagyis a közepes méretű tojás, ennek súlya 53 és 63 gramm között változhat.

  • Lágy tojás (a fehérje már „megalvadt”, nem folyik, a sárga még folyós): 4 és fél perc
  • Krémes sárgájú kemény tojás: 7 perc
  • Kemény tojás (a sárgája is kemény, a tojás könnyen vágható): 10 perc

Fontos: ha S, vagyis kisméretű tojásod van, a fenti időkből vonj le 30 másodpercet, ha L, vagyis nagy méretű, akkor adj hozzá ugyanennyit. Ha közvetlenül főzés előtt veszed ki a tojást a hűtőből, akkor a fenti értékekre rászámolhatsz még 1 percet.

A tökéletes tojás készítésének 4 lépése

  1. Forrald fel a vizet.
  2. Ha a víz már bugyborékol, egy kanál segítségével óvatosan engedd bele a tojás(oka)t.
  3. Indítsd el az órát és a fent megadott ideig főzd.
  4. Ha letelt az idő, vedd ki a tojást a vízből és hűtsd le hideg víz alatt.

Mi a teendő, ha repedt a tojás?

Előfordulhat, hogy a forró vízben megreped a tojás és kifolyik a fehérje. Kutatások szerint – így az oekotest.de – átlagosan minden tizedik tojásnál következik ez be. Csökkentheted az esélyt, ha annyival főzés előtt veszed ki a tojást a hűtőből, hogy legyen ideje felmelegedni szoba hőmérsékletre. Ekkor kisebb lesz a hőmérsékletkülönbség a tojás és a főző víz között.