
Fotó: www.flickr.com
Egy nap, egy recept: grillezett lazac krumplisalátával
2022-02-19
Forró lazac, hideg joghurtos krumplisaláta - ha megkostolod, te is azt fogod mondani, ez a "házasság" az égben köttetett. A recept sok hozzávalót vonultat fel, mégis könnyű elkészíteni.
Hozzávalók
- 500 g lazacfilé
- 1 kg apró szemű újkrumpli
- 500 ml görög joghurt
- 1 csokor újhagyma
- 1 friss csilipaprika
- 1 csokor friss kapor
- 1 csokor friss koriander
- 2 citrom leve és héja
- 2 evőkanál cajun fűszer
- fél fej fokhagyma
- 2 evőkanál kapribogyó
- 3 evőkanál majonéz
- 2 teáskanál mustár
- só, bors
- olívaolaj
Így készül
- Facsarjuk robotgépbe az egyik citrom levét, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a cajun fűszerkeveréket, és dolgozzuk simára.
- Adjuk hozzá a joghurt felét, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a páccal bekenjük a megtisztított lazacot, és legalább két órára, de akár egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
- Az újkrumplit jól megmossuk, ledörzsöljük a héját, s hideg, sós vízzel teli lábasban megfőzzük. Ezután leöntjük róla a vizet, s mindet felnégyeljük.
- Felaprítjuk a kaprot, a csilit, a koriandert és a hagymákat, s megszórjuk vele. A másik citrom héját ráreszeljük, levét belefacsarjuk. Meglocsoljuk az olívával is és lefedve óvatosan összerázzuk az egészet, majd kihűtjük.
- A maradék joghurtot a mustárral, majonézzel elkeverjük, hozzáadjuk a kapribogyót, sózzuk-borsozzuk, s leöntjük vele a krumplit.
- A pácolt húst kivesszük a hűtőből és grilltálcán vagy akár nyársra tűzve közepesen forró parázs fölé helyezzük. Tíz-tizenkét perc alatt, forgatva sütjük pirosra és forrón tálaljuk, de hűtött krumplisalátával.