lazac szelet, alatta saláta, körülötte paradicsom, bab, fehér tányéron

Egy nap, egy recept: grillezett lazac krumplisalátával

Forró lazac, hideg joghurtos krumplisaláta - ha megkostolod, te is azt fogod mondani, ez a "házasság" az égben köttetett. A recept sok hozzávalót vonultat fel, mégis könnyű elkészíteni.



Hozzávalók

  • 500 g lazacfilé
  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 500 ml görög joghurt
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 friss csilipaprika
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 csokor friss koriander
  • 2 citrom leve és héja
  • 2 evőkanál cajun fűszer
  • fél fej fokhagyma
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 3 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál mustár
  • só, bors
  • olívaolaj

Így készül

  1. Facsarjuk robotgépbe az egyik citrom levét, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a cajun fűszerkeveréket, és dolgozzuk simára.
  2. Adjuk hozzá a joghurt felét, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a páccal bekenjük a megtisztított lazacot, és legalább két órára, de akár egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
  3. Az újkrumplit jól megmossuk, ledörzsöljük a héját, s hideg, sós vízzel teli lábasban megfőzzük. Ezután leöntjük róla a vizet, s mindet felnégyeljük.
  4. Felaprítjuk a kaprot, a csilit, a koriandert és a hagymákat, s megszórjuk vele. A másik citrom héját ráreszeljük, levét belefacsarjuk. Meglocsoljuk az olívával is és lefedve óvatosan összerázzuk az egészet, majd kihűtjük.
  5. A maradék joghurtot a mustárral, majonézzel elkeverjük, hozzáadjuk a kapribogyót, sózzuk-borsozzuk, s leöntjük vele a krumplit.
  6. A pácolt húst kivesszük a hűtőből és grilltálcán vagy akár nyársra tűzve közepesen forró parázs fölé helyezzük. Tíz-tizenkét perc alatt, forgatva sütjük pirosra és forrón tálaljuk, de hűtött krumplisalátával.