barna lazac, alatta fehér rizs, fehér tányéron
Fotó: pixabay.com

Egy nap, egy recept: lazacfilé rizottóval és cukkinivel

3 az 1-ben étel: hús, rizottó, saláta. Ha valami igazán különlegessel szeretnéd elkápráztatni vendégedet, párodat, ne is keresgélj tovább!



Hozzávalók

Lazac

  • 800 g lazac
  • 50 ml olívaolaj
  • 3 citrom leve
  • 2 evőkanál friss snidling
  • 1 evőkanál friss petrezselyemzöld

Cukkinisaláta

  • 300 g cukkini
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • só, frissen őrölt bors

Rizottó

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 700 ml zöldség alaplé
  • barackbefőtt

Így készül

  1. Az olívaolajból 50 ml-t, két citrom levét és az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet keverjük össze egy tálban, majd forgassuk bele a lazacszeleteket és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.
  2. Egy tűzállótálba a páccal együtt fektessük bele a lazacot úgy, hogy a szeletek tetejét kissé meg is sózzuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig vagy pirulásig süssük.
  3. A cukkinit vágjuk apróbb kockákra, majd készítsünk hozzá öntetet: a mézet, a sót és a borsot keverjük össze egy citrom levével és három evőkanál olívaolajjal, majd forgassuk meg benne a kockákat.
  4. A rizottóhoz a vöröshagymát és a fokhagymát dinszteljük meg egy kevés olajon, majd forgassuk meg rajtuk a rizst. Amikor a rizs kifehéredett, fokozatosan öntsük fel az alaplével, míg teljesen megszívja magát.
  5. Díszítsük csíkokra vágott barackbefőttel.