sárga kerek sajtok fapolcokon

Te kóstoltad már valamelyiket?

Fotó: Pixo Mixo / Unsplash

Gasztrolegek: a világ legdrágább sajtjának sztorijában magyar szál is van

Manapság egyre nagyobb számban akadnak olyan sajtkedvelők akik kifejezetten csúcsminőségű tejtermékekre vágynak. Hihetetlen, de a világ legdrágább és legkülönlegesebb sajtjai közül néhány nem is tehéntejből származik.Pontosan nem tudni, hogy kik és hol találták fel a sajtot, történészek szerint valószínűleg a juhok és kecskék háziasításakor készült az első sajt. A sűrű, erjesztett anyaghoz aztán elkezdtek sót is hozzáadni, hogy így növeljék a tartósságát.

Az évszázadok során aztán egyre több tejet adó állatot háziasítottak, így végül táplálkozásunk alapvető elemévé vált.

1. Pule

A világ legdrágább sajtját Szerbiában, az egykor Magyarországhoz tartozó szerémségi Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) állítják elő egy ritka balkáni szamárfaj tejéből.

Egy kilogramm körülbelül 360 ezer forintba kerül, de az ár elérheti a 780 ezer forintot is.

A szamarakat naponta háromszor megfejik, viszont egy fejés nagyon kevés tejet ad, ezért nagyon időigényes a pule készítése. Egy kiló sajthoz három (más forrás szerint 25!) liter tej szükséges. Mindemellett az állomány is kicsinek mondható a maga 130 szamarával. A szamártejben egyébként 60-szor annyi C-vitamin található, mint a tehéntejben.

A pule viszonylag lágy, omlós textúrájú, enyhén édes, diós íz jellemzi. Ha van lehetőséged, akkor mindenképpen próbáld ki!

2. Jávorszarvas sajt

A jávorszarvas sajtnak ára kilogrammonként elérheti a 300 ezer forintot.

A sajtot Svédországban készítik egy Bjurholm nevű városban. A jávorszarvasokat csak májustól szeptemberig lehet fejni, akkor pedig naponta körülbelül öt liter tejet termelnek.

Érdekesség, hogy a sajtokat három jávorszarvas testvér, Gullan, Haelga és Juno tejéből készítik. A sajt nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik, így a camembert-hez hasonló krémes sajt készül belőle. Ez a gazdaság egyébként a világ egyetlen jávorszarvas sajt termelője.

3. Stilton sajt


A legkülönlegesebb Stilton sajtért kilogrammonként 240 ezer forintot kérnek el.

A Stilton egy brit kéksajt, amit az Egyesült Királyságban mindössze hat üzemben készítenek. A különleges kéksajt előállításához helyi pasztőrözött tehéntejet használnak.

A hagyományos brit Stilton egyedülálló aromájáról és jellegzetes ízéről ismert.

4. Bitto Storico

A Bitto Storico az olaszországi Valtelina-völgyből származik és a helyi tehenek tejéből készítik.
Némelyik darabot akár tíz évig is érlelik. Ezért, ha Gerolo Alta kisvárosába utazol, különböző évjáratú sajtokat tudsz majd kóstolni.

A tehenek nem kapnak kiegészítő takarmányt, mindemellett a sajt sem tartalmaz adalékanyagokat. A termelés csak júniustól szeptemberig tart, és a sajtot legalább 70 napig érlelni kell.

Egy kilogramm átszámítva körülbelül 90 ezer forintba kerül.

5. Caciocavallo


Ezt a furcsa nevű sajtot egy Podolica néven ismert olasz tehénfajta tejéből állítják elő, ami csak májusban és júniusban laktál. Hagyományosan körte alakú, kis méretű, omega-3-ban gazdag sajt készül belőle.

A Caciocavallo körülbelül három hónapos érlelés után fogyasztható, de két-három év elteltével tovább fejlődik, mélyebb színű és keményebb állagú lesz. Főleg Szicíliában fogyasztják, de más területeken is előfordul, általában gyümölccsel és borral tálalják.

Egy kilogrammot átszámítva 30 ezer forintért tudsz megvásárolni.

6. Jersey Blue

A drága sajtok között egyedülálló Jersey Blue minden, csak nem hagyományos. Különlegessége, hogy kék, fehér és szürke penész is megtalálható rajta.

A sajtot körülbelül tíz hétig érlelik.

Egy kilogramm 27 ezer forintba kerül.

8. Beaufort d’Ete

A Beaufort sajt sima, krémes textúrájáról és halvány vajas színéről híres. Ez a francia Savoie régió terméke, és a Taurine vagy Tarentaise néven ismert hegyi tehénfajtából származik. A Beaufort novembertől májusig készül.

Csak kis mennyiségben termelik, így ára kilogrammonként elérheti a 28 ezer forintot.

9. Cacio Bufala

A Cacio Bufala egyike azon kézműves sajtoknak, amelyeket Olaszországban állítanak elő pasztőrözött vízi bivalytejből. A Cacio Bufala egy félkemény, fehér sajt, amit nem szabad összetéveszteni a Buffalo Mozzarellával.

Sós lében érlelik legalább 60 napig.

Ára kilogrammonként 28 ezer forint körül alakul.

+1. Etyeki Hófehér


Listánk végén szerettünk volna egy magyar különlegességet is megmutatni.

Az Etyeki Hófehér fantázianevű sajtot kecsketejből készítik, egy fehér nemespenésszel érő lágysajtról van szó. 2019-ben a világ 84 legjobb sajtja közé választották.

A gazdaságban 100 szánentáli fajtájú kecskét tartanak, az állatok kizárólag saját, bio szénán élnek.

Egy kilogramm közel 13 ezer forintba kerül.