szőlőszemek
wet blueberries
Fotó: Mae Mu / Unsplash

Gasztrolegek: a szőlők Rolexe nem fehér és nem is kék, hanem...

Úgy tűnik, hogy a drága élelmiszerek egyre keresettebbé válnak. Már mi is írtunk a világ legdrágább sajtjairól, tésztaételeiről és borairól. Most következzen egy gasztroleg a gyümölcsök világából. Nem akármilyen szőlőért kérnek nem kevés pénzt.Lehet, hogy te is hallottál már a Japánban termesztett Ruby Roman nevezetű hatalmas szőlőkről. Ha nem, az sem baj, mert most minden fontos infót elárulunk róla.

Mi az a Ruby Roman szőlő?


A Ruby Roman jelenleg a világ legdrágább szőlője, ami Japánból, Isikava prefektúrából származik. A legelső fürtöt még 2008-ban adták el, átszámítva nagyjából 300 ezer forintért, vagyis szőlőszemenként 8 ezer forintért!

Fontos megjegyezni, hogy ez a szőlőfajta részben különleges rubin színéről híresült el. Ezzel együtt ne gondold, hogy "feltaláltak" egy harmadik szőlőszínt a fehér és a kék mellett, igazából utóbbi csoportba tartozik, csak annak egy halványabb változatáról van szó.


Nem véletlen, hogy a kékszőlőt több nyelven pirosnak is szokták nevezni, mert elég széles spektrumon mozoghat a "nem fehér" szín, vagyis szó nincs egy eddig soha nem látott árnyalatról.

A magas ár másik oka, hogy különleges bánásmódot igénylő szőlőről van szó. A Ruby Roman termesztése ugyanis speciális éghajlati viszonyokat és hőmérsékletet kíván.

Ha ezek a különleges tényezők nem teljesülnek, akkor a szőlőszemek nem lesznek pingponglabda nagyságúak.

Végül, de nem utolsó sorban az is drágító tényező, hogy 2020-ban csupán 25 ezer fürtöt adtak el belőle.

Mennyi az annyi?


A valaha eladott legdrágább fürt egy árverésen kelt el, majdnem 4 millió forintért. Ebből az árból nagyjából 30 ezer sima szőlőfürtöt vásárolhatnál. Nem semmi...