egy nő egy tálból eszik ételt

A legjobb „vérnyomás gyógyszer” minden magyar hűtőjében ott van - mutatjuk, mi az!

Szinte biztos, hogy a te hűtődben is ott lapul az a snack, amiről most kiderült, jó hatással van a vérnyomásra. Mutatjuk, hogy melyik az!


Sokoldalúan használható, finom és jót tesz a szívnek – írja az eatingwell.com oldal arról a snackről, amiről most az is kiderült, hogy rendben tartja a vérnyomást. Hogy miért fontos ez? Azért, mert a tartósan magas vérnyomás súlyos betegségek kialakulásához vezethet és a túl alacsony vérnyomásnak is lehetnek kellemetlen következményei (émelygés, szédülés, ájulás).

Ez is érdekelhet: Egy új kutatás szerint a joghurt jó a magas vérnyomás ellen

joghurt \u00e1fony\u00e1val \u00e9s mandul\u00e1val

Fotó: Julian Hochgesang / Unsplash


2021 decemberében már beszámoltunk egy kutatásról, amiben a joghurtnak a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálták, most pedig a fent említett weboldal számolt be egy másik tanulmányról, ami hasonló következtetésre jutott. Egyre bizonyosabb tehát, hogy a joghurt valóban nagy segítséget nyújt a hipertóniában szenvedő betegeknek.

A mostani vizsgálatok során a kutatók azt állapították meg, hogy akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, azoknak nagyobb eséllyel lesz rendben a vérnyomása. Egészen pontosan a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, tehát a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás.

A joghurt tehát valóban egy szuper snack, ugyanis tele van még fehérjével, egészséges zsírokkal és megannyi tápanyaggal, például kalciummal, magnéziummal és káliummal. A tanulmányt készítő tudósok feltételezése szerint ezeknek a tápanyagoknak köze lehet ahhoz, hogy a joghurt pozitív hatással van a vérnyomásra.