piros téglafalon egy halat ábrázoló fehér rajz

Van egy tiszai hal, amivel a vitaminszükségleted 1800(!) százalékát fedezheted

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddig mindössze egyetlen példányt találtak belőle, és az elképesztő számokban szerepet játszik a hatalmas mérete is.Kapitális harcsát fogott ki a Tiszából egy szerencsés horgász. Ez Magyarországon a legnagyobb pergetve fogott harcsa és a legnagyobb a Tiszából kifogott, hitelesített harcsafogás is egyben - olvasható az Agrárszektor minapi cikkében.

Olvasd el ezt is!

2022. május 5-én sosem látott méretű harcsát fogott ki a Tiszából Szuromi Kristóf. Az óriási halat az Állami Halőri Szolgálat szakemberei mérték le: hosszra 242 centiméter volt, súlyra pedig 108 kilogramm körüli. Ez Magyarországon a legnagyobb pergetve fogott harcsa és a legnagyobb Tiszából kifogott, hitelesített harcsafogás.

A horgász elmondta, hogy aznap este este 8 óra körül kezdtek el horgászni a társaival, a későbbi rekorder harcsa azonban csak fél 11-kor bukkant fel, és csak egy nagyon kemény, 20-25 perces fárasztás után sikerült kiemelni.

Szuromi Kristóf beszélt arról is, hogy eredetileg azt hitte, csak egy átlagos, 10-20 kiló közötti hal akadt a horgára.

Hogy érzékeltessük az elképesztő méretet: a kalóriaguru táblázata alapján a kifogott harcsából 1800 ember tudta volna fedezni a napi A-vitamin szükségletét. Ennél is hihetetlenebb az illető harcsa súly alapján becsült D-vitamin" tartalma": 108 kiló harcsahúsból 270 ezer embert lehetne ellátni 1 napra elegendő D-vitaminnal!


Ez persze csak játék a számokkal, annál is inkább, mert a halat a hivatalos mérlegelés és rekordhitelesítés után visszaengedték a folyóba.