egy meglepett nő telefonnal
Fotó: Dean Drobot / Shutterstock

Magyarország és a világ legnépszerűbb ételének ma van a hivatalos ünnepnapja

Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy mi nem gondoltuk volna, hogy hazánkban és világon is ez az étel a legnépszerűbb...Íme!


A pizza az egyik leggyakrabban rendelt étel Magyarországon és az egész világon. Egyszerű mégis nagyszerű fogás, amivel nem lehet mellélőni, ha ismerjük a megbízható helyeket. Számos kutatás, felmérés, világnap, múzeum és Guinness rekord bizonyítja, hogy az olasz étel meghódította az egész világot. Még nemzetközi pizza világnap is létezik, amit minden évben február 9-én tartanak. E jeles nap alkalmából a Rocket ételfutár cég összeszedett pár érdekességeket erről a közkedvelt ételről. Sok egyéb mellett az alábbiakban megtudhatod például, hol kezdődött a pizza hódító útja.

Ez is érdekelhet: Nem is olasz a pizza? Avagy tévhitek és igazságok a világ...

egy jelmezes ember pizz\u00e1t eszik

Fotó: FXQuadro / Shutterstock


Az első pizzaszerű étel története egészen az ókorig nyúlik vissza. Már a görögök és az egyiptomiak is készítettek lapos kenyérre emlékeztető tésztaételt, amit olíva olajjal és fűszerekkel tálaltak. Az általunk ismert modern pizza Olaszországban, Nápolyban „alakult ki”, amikor a 18. század végén elkezdték a gasztronómiában is használni a paradicsomot.

Amerikai hódítóútját 1950-ben kezdte meg, miután olasz bevándorlók magukkal vitték az Újvilágba a pizzakészítés tudományát.
egy szelet szal\u00e1mis pizza

Fotó: Jordan Nix / Unsplash


A pizza vezeti Magyarország ételkiszállítási listáját.

Egy 2019-es, 24 országot vizsgáló kutatás szerint a pizza a legnépszerűbb étel a világon, ezzel megelőzve a kínai és a japán konyhát is. A világ legdrágább pizzáját természetesen Olaszországban lehet kapni, 12 ezer dollárért egy séf készíti el a megrendelő otthonában az ételt. Az összetevők között háromféle kaviár, homár, cilentó-hegyi oregánó, mozzarella sajt és a Murray folyóból származó rózsaszínű ausztrál tengeri sószemek szerepelnek.