
A 11 legtáplálóbb élelmiszer a Földön
Kevés időt fordítunk az evésre, ezért is fontos, hogy jól megválogassuk, mit viszünk be a szervezetünkbe. A healthline.com a minap gyűjtötte össze a világ 11 leghasznosabb élelmiszerét, ami alkalmas felgyorsult világunkban is a helyes táplálkozás „fenntartására".
A weboldal definíciója szerint az számít táplálónak, ami viszonylag kevés kalória bevitele mellett biztosítja a legváltozatosabb és legnagyobb mennyiségű ásványi anyagot, vitamint, fehérjét, fémet, antioxidánst, tehát mindazt, amire a szervezetnek szüksége van.
Következzen a lista!
Lazac
Fotó: Caroline Attwood on Unsplash
A lazac és általában a zsírosabb halak tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, ami rendkívül fontos a szervezetünknek, sok betegség kialakulását megakadályozzák. Emellett a lazac fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, különösen sok magnézium és szelén található benne. Számos kutatás jutott arra következtetésre, hogy a rendszeres halfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint hatásos a depresszió és az időskori demencia ellen.
Fodros kel
Fotó: Ashleigh Shea on Unsplash
A zöld levelűek új királya. Tele van vitaminnal (A, B6, C, K1), rostokkal, ásványi anyagokkal (magnézium, réz, mangán), antioxidánsokkal és bioaktív összetevőkkel, miközben egy átlagos adag belőle mindössze 9 kalóriát tartalmaz. A szakemberek azért helyezik a spenót elé, mert a tápanyagok a fodros kelből jobb arányban szívódnak fel.
Tengeri hínár, alga, moszat
Fotó: Benjamin L. Jones on Unsplash
A főleg a japán konyhában használt „zöldségfélék" általában nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt. Szintén jól el vannak látva gyulladáscsökkentő bioaktív összetevőkből. Szárazföldi társaikhoz képest a legnagyobb pluszt azonban magas jódtartalmuk jelenti. A jód fontos nyomelem a szervezet működésében, jelen van a pajzsmirigy által termelt két hormonban, amik az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlenek. Ha havonta csak pár alkalommal eszel tengeri hínárt, azzal fedezed teljes jódszükségletedet.
Fokhagyma
Fotó: Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Azon kívül, hogy egy varázsfűszer (IDE KATTINTVA olvashatod erre vonatkozó cikkünket), nagyon tápláló is. Felsorolni is nehéz mi minden van benne: C-, B1-, B6-vitamin, kalcium, réz, mangán, szelén. A jellegzetes szagáért felelős allicin nevű vegyület antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású, sőt a legújabb kutatások szerint a koleszterint és a vérnyomást is helyre teszi. Ha mindez nem lenne elég, régóta ismert tény, hogy a fokhagyma jó társ a rák elleni küzdelemben.
Ez is érdekelhet: A 4 másodperces fokhagymapucolás egészen új távlatokat fog nyitni előtted
Tengeri kagylók
Fotó: Edward Howell / Unsplash
A kagyló az amúgy általában tápláló tengeri étkek között is külön kategóriát képvisel. 10 dekagramm elfogyasztásával a napi B12-vitamin szükségleted tizenhatszorosát viszed be, de jut a szervezetedbe vele C-vitamin és vas is bőven. Az osztriga cinkben, rézben és D-vitaminban gazdag.
Krumpli
Fotó: Franco Antonio Giovanella / Unsplash
Vas, magnézium, réz, C-vitamin, B-vitamin – csak pár dolog a krumpliból, ami igazából mindenből fel tud mutatni egy kicsit, amire neked szükséged lehet. Nem csoda, hogy voltak olyan időszakok az emberiség történetében, amikor szinte mindenki krumplin élt. Az is jó benne, hogy gyorsan eltelít, tehát nem kell belőle hatalmas mennyiségeket megenni.
Vigyázat! Van 13 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a krumpliról, mielőtt elkezdesz dolgozni vele!
Máj
Fotó: pixabay.com
Az állatok összes tartozéka közül messze a máj a legtáplálóbb, mivel rengeteg, a szervezet számára hasznos anyag ott bomlik le és raktározódik. Vitaminok, fémek, fehérjék – hogy csak párat említsünk közülük. Heti egy adag májjal sokat tehetsz az egészséges táplálkozásodért.
Szardínia
Fotó: Ignat Kushanrev on Unsplash
Mivel a szardíniát gyakorlatilag egészben esszük, a halban található összes tápanyagot bejuttatjuk a szervezetünkbe. És persze, mint minden hol, jut bőven az omega-3 zsírsavból a szardíniába is.
Áfonya
Fotó: Joanna Kosinska / Unsplash
Gyümölcsök közül toronymagasan az áfonya a legtáplálóbb, külön ligában játszik. Vitaminban és ásványi anyagokban elmarad a zöldségek mögött, antioxidánsokban viszont utcahosszal nyer (antioxidáns a héjában található kék színanyag is). Ennek köszönhetően karban tartja az agyat, az érrendszert, a vérnyomást és még rákellenes hatása is van.
Tojássárgája
Fotó: Jasmin Egger / Unsplash
Magas koleszterintartalma miatt utóbbi időben kicsit kegyvesztett lett, holott utóbb az is kiderült, a tojás koleszterinje nem káros az egészségre. Ettől tehát nyugodtan eheted, annál is inkább, mert a sárgája a világ egyik legtáplálóbb dolga, sokszor „természetes multivitaminnak" is nevezik. Vitaminok, ásványok, antioxidánsok, fehérjék, egészséges zsírok – minden, mi szem-szájnak ingere. Újabb kutatások szerint még a fogyást is segíti. Kell ennél több?
Étcsokoládé
Fotó: Tijana Drndarski / Unsplash
Rost, vas, magnézium, réz, mangán – a főbb hasznos anyagok a kakaóban. A legnagyobb pluszt azonban itt is az antioxidánsok nagy mennyisége jelenti, van olyan kutatás, ami szerint ebben még az eddig bajnoknak hitt áfonyánál is jobban teljesít. A megfelelő vérnyomás és koleszterin szint, ami az étcsokievéssel jár, szinte már csak hab a tortán. A csúcsok csúcsa a 85%-os kakaótartalmú, ha teheted, azt egyed. Egészségedre!
- 6 étel, amitől a gyerekek jobban tudnak koncentrálni - Vince ›
- Gasztrolegek: miért a görög joghurt a legegészségesebb? - Vince ›
- 5 egyszerű tipp egyetemistáknak az egészséges táplálkozásra - Vince ›
- Egészséges-e a kávé? - egy új kutatás átírja eddigi tudásunk - Vince ›
- Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince ›
- Nemcsak állati ételekkel vihető be a napi D-vitamin adag - Vince ›
- 3 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a C-vitaminról - Vince ›