fekete-fehér ábra, szemetes jelölés
Fotó: Gary Chan / Unsplash

7 élelmiszer, amit tilos megenni a lejárati ideje után, mert betegséget okozhat

Saláta és hús is van olyan, amit mindenképpen ki kell dobnod a csomagoláson megadott szavatossági idő lejárta után, különben megbetegedhetsz.


Az amerikai msn.com oldal az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlása alapján összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amiket a szavatossági idő lejárta előtt mindenképpen el kell fogyasztani, utána ugyanis már károsak lehetnek az egészségre. Következzen a 7 élelmiszer, amit nagyon fontos, hogy időben megegyél.

Előrecsomagolt saláták

z\u00f6ld-lila lev\u00e9l \u00e9s v\u00edzcseppek

Fotó: Monika Grabkowska / Unsplash


Bár ezek a saláták mindig mosottan kerülnek a zacskóba, dobozba, teljesen nullára nem lehet redukálni bennük a kórokozók számát, listeriától a szalmonellán át sok minden maradhat bennük. Kibontás után ezeket azonnal el kell fogyasztanod, a lejárati időt követően pedig kibontás nélkül dobd ki őket, mert utána felszaporodhatnak az említett baktériumok.

Tudtad? A szalmonella kiirtásához nem elég a főzés, még egy dologra szükség van!

Hal

nyers halfil\u00e9t zs\u00edrpap\u00edron

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


A frissen vásárolt halat 1-2 napon belül feltétlenül készítsd el, vagy fagyaszd le. Ha csomagolt halat veszel a lejárat napjáig ugyanazt tedd meg vele, utána sajnos ki kell dobnod.

Darált marhahús

barna keny\u00e9r \u00e9s piros h\u00faspog\u00e1csa

Fotó: Mettfluencer Mett Lifestyle / Unsplash


Elsősorban itt is szalmonellával kell számolnod. Ha hentesnél veszed a húst, 1-2 napon belül dolgozd fel, addig nem okozhatnak gondot a baktériumok. Az előrecsomagolt változatnál tartsd magad a lejárati időhöz. Ügyelj arra, hogy elkészítésnél legalább addig főzd, amíg teljes adag barnára vált, nyers rózsaszín részeket semmiképpen ne hagyj benne.

Darált sertéshús

egy f\u00e9rfi h\u00fast dar\u00e1l

Fotó: Iñigo De la Maza on Unsplash


Hasonlóan a marhahúshoz a hentesárut 1-2 napig tárolhatod hűtőben, az előrecsomagolt változatot a lejárati időig tudod felhasználni. Ennél is ügyelj rá, hogy teljesen átfőjön, 70 fok fölött lehet megelőzni a bajt.

Lágysajt

feh\u00e9r k\u00f6r alak\u00fa sajt feh\u00e9r pap\u00edron

Fotó: Margaret Jaszowska / Unsplash


A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágysajt, ezért semmiképpen ne fogyaszd lejárat után. Ha nem tudod a szavatossági időt (például mert piacon egy nagy tömbből vágták neked és elfelejtetted megkérdezni), akkor 1-2 héten belül fogyjon el. Ha megjelenik rajta bármilyen nem odaillő penész (értsd, ami nem az előállítás során került oda), dobd ki az egészet.

​Frissen facsart, nem pasztőrözött levek

\u00fcveget tart egy ember a kez\u00e9ben, amib\u0151l z\u00f6ld folyad\u00e9kot \u00f6nt poh\u00e1rba

Fotó: Alex Lvrs / Unsplash


Lejárat után kidobandó még bontatlanul is. Ezek eltarthatósága egyébként általában 2-5 nap, ha tehát magad facsarsz otthon, ezt akkor is vedd figyelembe.