egy lány fekete felsőben a bolt polcai között áll

9 élelmiszer, amit a lejárati idő után is megehetsz

Miután bizonyos ellenőrzésnek alávetetted őket, egyes élelmiszerek a lejáratuk után is fogyaszthatók.


A kétrészes cikksorozat első részében azokat az élelmiszereket mutattuk be, amiket tilos megenni a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után, mert betegséget is okozhatnak. Most következzen 9 olyan élelmiszer, ahol rugalmasabban járhatsz el: amennyiben az ételről egyértelműen megállapítható, hogy nincs rajta elváltozás, akkor a szavatossági idő után is fogyasztható marad.

​Tej

tejes\u00fcvegek

Fotó: Mehrshad Rajabi / Unsplash


Bár a pasztörizálás épp a káros baktériumok elpusztítását szolgálja, újabb baktériumok jelenhetnek meg, különösen akkor, ha túl sokáig tárolod a tejet hűtőn kívül. A „minőségét megőrzi a csomagoláson látható időpontig” a tej esetében nem sokat árul el. Szagolj bele és kóstold meg fogyasztás vagy használat előtt. Ha savanyú szagot és ízt érzel, akkor megromlott, de a kóstolóadagtól biztosan nem lesz bajod.

​Bogyós gyümölcs

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 sz\u00edn\u0171 bogy\u00f3s gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: William Felker / Unsplash


A lejárati idő nem számít, az a perdöntő, megjelent-e a penész a gyümölcsön. Ha igen, ki kell dobni az egészet, mert a magas nedvességtartalom miatt átterjedhetett már az összesre, csak ott még szabad szemmel nem látható. Ha viszont nincs penész, akkor akár lejárat után is fogyasztható a gyümölcs.

​Nyers csirke

s\u00fclt csirke feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Claudio Schwarz / Unsplash


A vákuum csomagolt nyers csirkét érdemes a vásárlástól számított 1-2 napon belül feldolgozni, de simán előfordulhat, hogy még utána is használható. Ha a bőre nem síkos, nincsen rossz szaga, akkor még nincs baja. Fontos viszont, hogy a csirkét mindig a többi élelmiszertől jól elkülönítve és elzártan (zacskó, doboz) tároljuk a hűtőben, mert lehetnek rajta kórokozók (például szalmonella), ami érintkezéskor átterjed.

Tudtad? A szalmonella kiirtásához nem elég a főzés, még egy dologra szükség van!

​Spenót

z\u00f6ld levelek

Fotó: Elianna Friedman / Unsplash


Jó közelítő a lejárati dátum, de arra is figyelj, mikor kezdenek a levelek fonnyadni – utána már semmiképpen ne edd őket nyersen. Ha már barnulnak és nyálkássá válnak, akkor sehogy se edd meg őket.

​Kenyér

barna keny\u00e9rszeletek, sz\u00fcrke k\u00e9s, fekete deszka

Fotó: Victoria Shes / Unsplash


Amíg nem jelenik meg rajta penész, addig fogyasztható. Sose csak a penészes részt dobd ki, hanem az egészet. A kenyér porózus, ezért máshol is beindulhattak már káros folyamatok, amik szabad szemmel még nem láthatók.

​Konzerv

piros-feh\u00e9r konzervek polcon

Fotó: Joshua Olsen / Unsplash


Bejárta a világot a történet, hogy tudósok felnyitottak 40 éves kukoricakonzervet, ami teljesen friss volt. Te azért ne próbálkozzál másfél évnél idősebb paradicsomkonzervvel és 5 évnél idősebb egyéb konzervvel. Sose edd meg azt a konzervet, amelyiken kidudorodást látsz, vagy amelyik ereszt.

​Héjas földimogyoró

egy halom barna mogyor\u00f3 barna fa asztalon

Fotó: Isai Dzib / Unsplash


Ha nem avas és puha, megeheted a lejárat után is. Ha viszont a penész legkisebb jelét észleled, vagy elszíneződést, netán összefonnyadt vagy törött a burok, akkor dobd ki. A mogyoró szállítmányok szigorú ellenőrzésen szoktak átesni, de azért nem árt az óvatosság: ha ugyanis egy rossz mégis bekerül a készletbe, az rákkeltő aflatoxint termelhet.

​Szalámi

szeletelt piros szal\u00e1mi fekete v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Ilona Frey / Unsplash


Szeletelt szalámi, sonka 3-5 napig jó a felbontás után. A rúd szalámi sokkal tovább, bőven a lejárat után is fogyasztható, ha nincs megkezdve. A héjon látható fehér penésztől se ijedj meg, az hagyományos velejárója a téliszaláminak és némelyik sonkáknak is.

​Tojás

egy ember barna toj\u00e1sokat tart egy z\u00f6ld t\u00e1lban

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


Ha lejárt a tojás, akkor vízpróbával döntheted el, jó-e még. Ha pohár vízbe törve lemegy a víz aljára, akkor rendben van, ha a tetején lebeg, akkor dobd ki.