átlátszó üvegben sárga szósz, előtte kanál, mellette barna tálak halmozva
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: lemon curd

Curd, vagyis angol citromkrém: egyszerűen elkészíthető, és mégis kicsit más. Remek társa fagylaltnak, gyümölcsnek, süteménynek.



Hozzávalók

  • 3 db biocitrom
  • 3 tojás
  • 150 g cukor
  • 150 g vaj

Így készül

  1. Lehetőség szerint válasszunk kezeletlen héjú vagy biocitromokat, amelyeket mossunk meg, és töröljük szárazra őket.
  2. Reszeljük le a héjukat úgy, hogy a fehér részek ne kerüljenek a reszelékbe. A gyümölcsöket facsarjuk ki és adjuk a léhez a cukrot.
  3. A tojásokat tegyük tálkába, és vízgőz felett verjük fel, majd habverővel folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros citromlevet. Amikor sűrűsödni kezd, húzzuk félre a tűzről, és adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat a reszelt héjjal együtt.
  4. Végül töltsük a krémet üvegekbe, majd tegyük hűtőszekrénybe. Omlós tésztából készült kosárkák tölteléke lehet, de kanalazhatjuk fagylaltra, gyümölcsökre is.
VINCE-infó: a curd hagyományos angol citromkrém, ami a levet és a héjat egyaránt tartalmazza. A 19. század óta meghatározó eleme az ötórai teáknak és süteményeknek.