egy nő kanállal áll
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

Igazi szuperélelmiszer, nagyon egészséges, mégsem eszik a magyarok

Egy szuperélelmiszer, ami szinte biztos, hogy neked is van otthon a konyhában. Szerencsére a világon egyre többet termelnek belőle, azonban még mindig nem esszük gyakran...Az agrárszektor oldalán bukkantunk rá egy lencséről szóló hírre, amiből egészen érdekes dolgok derültek ki.

Ez is érdekelhet: A 1,5 milliárd emberre ledobott fehérjebomba: ismerd meg a dalt!

lencseszemek

Fotó: Łukasz Rawa / Unsplash


A Világélelmezésügyi Szervezet, a FAO szerint 2010 óta a lencsetermesztés 4 287 162 hektárról 6 582 779 hektárra növekedett 2017-ig.

A világ legnagyobb lencsetermesztő országai Kanada, India és az USA. Az Európai Unióban legnagyobb területen Spanyolországban termesztik a lencsét, 36 504 hektáron, de Franciaország és Görögország lencsetermesztése is jelentős. Magyarországon az idei évben mindössze 284 hektáron vetettek lencsét. Ennek ellenére a 4 400 tonnás import mellett közel 200 tonnát exportáltunk, bár ennek jelentős része reexport - olvasható a NAK közleményében. Hazánkban a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, a kereslet – az import jelentős mennyisége miatt – minimális a hazai termesztésű lencse területén.

Az export-import adatokból látszik, hogy jelentős mennyiséget importálunk, közel felét Kanadából, másik részét Oroszországból és Lengyelországból.
lencs\u00e9s \u00e9tel

Fotó: Frédéric Dupont / Unsplash


Miért szuperélelmiszer? Mert káliumban, rostban és polifenolokban gazdak, amelyek antioxidáns hatásúak. Ezenfelül a lencsében magas a fehérje tartalom is, ugyanakkor alacsony a zsírtartalma, így a hús egészséges helyettesítője.

Az alacsony hazai termelésre az import lencse jelentősen alacsonyabb, a hazainál mintegy két és félszer olcsóbb ára jelenti a magyarázatot. Mivel jelenleg a hazai lencse termőterület 99%-a Győr-Moson-Sopron megyében található, magyar előállítású lencse fogyasztása esetén szinte biztosak lehetünk benne, hogy a termény onnan származik. Ezen kedvezőtlen helyzet megoldására elsősorban a növény stabil kereskedelmi pozícióit kellene kialakítani hazánkban, amely nagy valószínűséggel maga után vonná a kiszámítható piaci viszonyokat, ugyanis az őszi fajták termesztésével a termésbiztonság és a termőképesség egyaránt növelhető.

Szakértők szerint a lencse hazai piaci helyzetének stabilizálásán túl a megfelelő és érdekelt feldolgozó-kapacitás kiépítése, illetve a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása segíthetné a lencse hazai újbóli elterjedését.