
Fotó: Karyna Panchenko on Unsplash
Egy nap, egy recept: vöröslencse-krémleves naranccsal és gyömbérrel
2022-04-18
A répa kiegészíti, a narancs különlegessé, pikánssá teszi az amúgy is finom vöröslencse-krémlevest. A fűszerként használt gyömbér frissessége remek társ a meleg napokon.
Hozzávalók
- 20 dkg vöröslencse
- 20 dkg sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- gyömbér ízlés szerint
- 1 dl olívaolaj
- 2 narancs
- só, bors
- 2 l víz.
Így készül
- A répát tisztítsuk meg és vágjuk karikára. A lencsét jól mossuk át.
- A hagymát vágjuk apró kockákra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Erre tegyük a répát és a lencsét, és reszeljünk rá annyi gyömbért, amennyit szeretnénk. Ha túl sokat teszünk bele, a végeredmény csípős lehet!
- Sózás és borsozás után kissé pirítsuk meg a tűzön, majd öntsük fel a vízzel (vagy csirkealaplével). Főzzük az egészet puhára, és egy részét kivéve a tálból botmixerrel turmixoljuk, majd tegyük vissza. Így részben darabos marad.
- Ezután még forraljunk egyet rajta, s mikor már teljesen összeért, a tűzről levéve facsarjuk bele a narancsok levét.
VINCE-tipp: Krémlevesek tálalásakor használjunk különféle feltéteket, mert így sokkal színesebbé és gazdagabbá válik a leves. Pirítsunk csíkokra vágott bacont vagy olajos magvakat. Reszelhetünk sajtot, felturbózhatjuk kenyérkockákkal vagy friss, ablakban növesztett zöld fűszerekkel.