sárga leves fehér tányérban

Egy nap, egy recept: vöröslencse-krémleves naranccsal és gyömbérrel

A répa kiegészíti, a narancs különlegessé, pikánssá teszi az amúgy is finom vöröslencse-krémlevest. A fűszerként használt gyömbér frissessége remek társ a meleg napokon.



Hozzávalók

  • 20 dkg vöröslencse
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • gyömbér ízlés szerint
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 narancs
  • só, bors
  • 2 l víz.

Így készül

  1. A répát tisztítsuk meg és vágjuk karikára. A lencsét jól mossuk át.
  2. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Erre tegyük a répát és a lencsét, és reszeljünk rá annyi gyömbért, amennyit szeretnénk. Ha túl sokat teszünk bele, a végeredmény csípős lehet!
  3. Sózás és borsozás után kissé pirítsuk meg a tűzön, majd öntsük fel a vízzel (vagy csirkealaplével). Főzzük az egészet puhára, és egy részét kivéve a tálból botmixerrel turmixoljuk, majd tegyük vissza. Így részben darabos marad.
  4. Ezután még forraljunk egyet rajta, s mikor már teljesen összeért, a tűzről levéve facsarjuk bele a narancsok levét.
VINCE-tipp: Krémlevesek tálalásakor használjunk különféle feltéteket, mert így sokkal színesebbé és gazdagabbá válik a leves. Pirítsunk csíkokra vágott bacont vagy olajos magvakat. Reszelhetünk sajtot, felturbózhatjuk kenyérkockákkal vagy friss, ablakban növesztett zöld fűszerekkel.