rózsaszín leves és egy tojás fehér tányérban, fa asztalon

Egy nap, egy recept: hideg lengyel céklaleves

Chlodnik, vagyis hideg lengyel céklaleves további finomságokkal. Pár hozzávalóból egyszerűen elkészíthető kiváló hűsítő.



Hozzávalók

  • 500 g cékla
  • 3 újhagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 800 ml kaukázusi kefir
  • 30 g cukor
  • fél rúd fahéj
  • 2 szem szegfűszeg
  • 2 szem szegfűbors
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 4 tojás
  • só, bors

Így készül

  1. A céklát apró kockákra vágjuk, és kb. 1 liter vízben sóval, borssal, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal és babérlevéllel puhára főzzük.
  2. Az uborkát lereszeljük, az újhagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a kefirrel.
  3. Főzővizével együtt hozzáadjuk a céklát és az apróra vágott kaprot, végül néhány órán keresztül pihentetjük a hűtőben.
  4. A tojásokat lobogva forró, sós vízben 9 percen keresztül főzzük. A levest jéghidegen, keményre főtt tojással tálaljuk.
VINCE-infó: a lengyelek hideg céklalevese, a chlodnik hazánkban kevéssé ismert, pedig csodás nyári hűsítő, és – ellentétben a gyümölcslevesekkel – tartalmas és kevés benne a cukor.