sárga por átlátszó üvegtányéron, lila háttér előtt
Fotó: instagram.com/fazquarterly

A finnek abból készítettek ételt, amiből előtte még tényleg soha senki

Az elképesztő találmány mindjárt az emberiség melyik két nagy problémájára nyújt megoldást. Ha működik, tényleg ez a jövő.


A Solar Foods nevű finn start-up cég egészen hihetetlen tettet vitt véghez 2021-ben: levegőből sikerült proteinben, vagyis fehérjében gazdag táplálékot, soleint előállítaniuk mikroszkópikus élőlények segítségével.

Pasi Vainikka, a finn cég vezetője az euronews.com-nak a sör és a bor erjedésével szemléltette az általuk véghezvitt folyamatot. „A borkészítésnél a must cukrait megeszik az élesztők, hogy energiához jussanak, melléktermékként pedig alkoholt állítanak elő. A mi esetünkben a mikróbák nem cukrot, hanem a víz hidrogénjét és a levegő szén-dioxidját hasznosítják, a keletkező melléktermék pedig a solein.”

Olvasd el ezt is!

A finn kutatók munkája természetesen számos iparág érdeklődését keltette fel:

ha rendszer üzembiztosan tud működni, akkor a levegő üvegházhatású szén-dioxidjából fehérjedús ételt lehetne készíteni, másrészt a módszer az űrutazásoknál is sok problémát megoldana.

Nem véletlen, hogy a Solar Foods ötlete a NASA Deep Space Food nevű, élelmiszerekre kiírt feltalálóversenyén is díjat nyert tavaly.

2021 végén a finnek mindenesetre elindították az első gyáregység telepítését, a tervek szerint itt évente 4 millió adag Solein étel fog készülni 2023-tól.