
A finnek abból készítettek ételt, amiből előtte még tényleg soha senki
A Solar Foods nevű finn start-up cég egészen hihetetlen tettet vitt véghez 2021-ben: levegőből sikerült proteinben, vagyis fehérjében gazdag táplálékot, soleint előállítaniuk mikroszkópikus élőlények segítségével.
Pasi Vainikka, a finn cég vezetője az euronews.com-nak a sör és a bor erjedésével szemléltette az általuk véghezvitt folyamatot. „A borkészítésnél a must cukrait megeszik az élesztők, hogy energiához jussanak, melléktermékként pedig alkoholt állítanak elő. A mi esetünkben a mikróbák nem cukrot, hanem a víz hidrogénjét és a levegő szén-dioxidját hasznosítják, a keletkező melléktermék pedig a solein.”
Olvasd el ezt is!
A finn kutatók munkája természetesen számos iparág érdeklődését keltette fel:
ha rendszer üzembiztosan tud működni, akkor a levegő üvegházhatású szén-dioxidjából fehérjedús ételt lehetne készíteni, másrészt a módszer az űrutazásoknál is sok problémát megoldana.
Nem véletlen, hogy a Solar Foods ötlete a NASA Deep Space Food nevű, élelmiszerekre kiírt feltalálóversenyén is díjat nyert tavaly.
2021 végén a finnek mindenesetre elindították az első gyáregység telepítését, a tervek szerint itt évente 4 millió adag Solein étel fog készülni 2023-tól.
- Tudósok összeállították a tökéletes étrendet. Íme! - Vince ›
- Egy apró, gyűlölt golyó hozhatja el a COVID-járvány végét - Vince ›
- 18 ezer amerikai palacsinta sütője elmondta a tökéletes receptet ... ›
- A szalmonella elpusztításához a főzés nem elég, más is kell! - Vince ›
- 4 étel, ami megvéd a csonttörésekkel és a COVID-dal szemben - Vince ›