egy nő a kezében levendulát tart

Neked is ki kell próbálnod!

Fotó: rocknwool / Unsplash

Hogy főzzünk úgy levendulával, hogy ne legyen szappan ízű az étel?

Vigyázat, van levendula, amit nem szabad megenni! A többivel se könnyű bánni nagyon intenzív illata miatt, de van megoldás, a végeredmény pedig megéri a fáradságot!


Az ókori egyiptomiak a mumifikálás során használták a levendulát erős illata miatt. Az ókori Görögországban rájöttek, hogy a levendula jótékony hatású, így többek között felhasználták az álmatlanság és a hátfájás kezelésére is. A rómaiak pedig a fürdővizükbe tettek ebből az aroma bombából.

De most koncentráljunk a levendula konyhában történő alkalmazására.

Milyen az ehető levendula?


Szeretnénk rögtön a legelején leszögezni, hogy nem minden levendula ehető. A lavandula angustifolia nevű az ehető változat. Ez sokkal kevesebb olajat tartalmaz, mint a parfümökben vagy szappanokban használt aromás levendula, amivel nem érdemes főzni, mert minden egyéb ízt elfed.

Az ehető verziótól viszont az ételeid íze diszkréten édesebb és ízletesebb lesz.

​Hogyan tudod, hogy melyik a jó minőségű levendula?


Ha kiváló minőségű ehető levendulát akarsz vásárolni, akkor a színt figyeld, az a kulcs.

Élénk kék-lila színt kell keresned, nem pedig szürkés-lilát. Az ehető levendulát frissen és szárítva is szokták üzletekben, termelői piacon és élelmiszerboltban árulni.

Hogyan főzöl és sütsz levendulával?


Az ehető levendula finom ízű, viszont erős aromája miatt a kevesebb mégis több, úgyhogy csak óvatosan bánj vele.

Egy megoldás, hogy frissen teszed az ételbe, a szárított levendula bimbói ugyanis körülbelül háromszor erősebbek, mint a frissek. Összemorzsolhatod a levendulát, és felhasználhatod süteményekhez, de használhatod egy egyszerű szirup elkészítéséhez is, sőt belekeverheted limonádéba, jeges teába vagy akár koktélba is.

A levendulát az édes finomságokon túl számos más ételben is felhasználhatod. Tökéletesen harmonizál a gazdag és zsíros ételekkel, mert felülírja és légiesebbé teszi a nehéz ízeket. Használd majoránnával, rozmaringgal vagy oregánóval. Milyen hússal párosíthatod? Csirkével, pulykával, báránnyal és zsíros halakkal, például lazaccal vagy tonhallal.

Ha sós ételhez akarod felhasználni, akkor szükséged lesz egy forró serpenyőre. Tegyél bele egy kevés vajat, aztán dobd rá a levendulát és hagyd megpirulni egy kicsit. Az így kapott levendulás vajmártást fogyaszd zöldségekkel vagy édesburgonyával.

​Hogyan kell tárolni a levendulát?


A friss levendula virágok szárításának legegyszerűbb módja, ha egy száraz helyiségben tárolod őket. De ha sürgősen száraz levendulára van szükséged, akkor tedd a virágokat egy tepsire, és szárítsd őket 200 Celsius fokon körülbelül 10 percig.

Légmentesen záródó edényben tárolva a szárított levendularügyek legalább egy évig megőrzik az illatukat és ízüket.

​Levendulás sütemény

Hozzávalók

  • 1/2 csésze puha vaj
  • 1/2 csésze zsiradék
  • 1-1/4 csésze cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál mandula kivonat
  • 2-1/4 csésze liszt
  • 4 teáskanál szárított levendula virág
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
Így készül
  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  2. Keverjük habosra a vajat, a zsiradékot és a cukrot.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília, mandula kivonatokat.
  4. Egy külön tálban keverjük el a lisztet, a levendulát, a sütőport és a sót, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejszínes keverékhez.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk a süteményekből, nagyjából két ujjnyi távolságra egymástól.
  6. Süssük 8-10 perc alatt aranybarnára.
  7. Tároljuk légmentesen záródó edényben.