egy nő papírpénzt tart mindkét kezében

Érdemes betárazni belőle: kilója most még 200 forint, hamarosan 300 lehet

Egyik alapvető élelmiszerünk kiskereskedelmi ára az egekbe szökhet júniusban - állítja a megkérdezett szakember.Ha a kormány nem hosszabbítja meg a májusig tartó árstopot, akkor annak feloldásakor jelentős lisztdrágulásra készülhetnek a vásárlók a boltokban. Ugyanakkor az árstop feloldása miatti drágulás mellett a fogyasztóknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés várható.

Habár a malmok jelentős része már feltöltötte búzakészleteit annyira, hogy június végéig meglegyen az őrléshez szükséges alapanyaguk, a nagy malmok visszafogták termelésüket, és június 30-ig kvótákat határoztak meg vevőiknek, akiket ez alapján, a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki - idézi az Agrárszektor Lakatos Zoltánt, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnökét, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját. A szakember szerint a jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva, ugyanakkor mivel a piacon most 130-135 ezer forint a búza ára, ez csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is, és a drágábbak is.

zs\u00e1k liszt feh\u00e9r asztalon

Fotó: Olga Kudriavtseva / Unsplash

Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának - amennyiért a malmok a zsákos kiszerelésű finomlisztet értékesítik - 200-220 forint körülire kell emelkednie, mivel a piacon az elmúlt hetekben kialakult, 130-135 ezer forintos búzaárak ezt követelik meg - hangsúlyozta a szakember. A januári átadási ár egyébként egy kilóra vetítve 145 forint körül volt, éppen ekkor döntött a kormány arról, hogy 203 forintos befagyasztja a fehér finomliszt kiskereskedelmi árát február 1-től.

Ha bekövetkezik június-július környékén az előrejelzett áremelkedés és valóban 200-220 forintra emelik a malmok az átadási árat, az erre még rárakódó kiskereskedelmi árréssel bőven kialakulhat a kilogrammonkénti 300 forintos ár.

Lakatos Zoltán tájékoztatása szerint a fogyasztók is áremelkedésre készülhetnek, az árstop feloldásakor ugyanis jelentősen drágul a liszt a boltokban, persze, ha az árbefagyasztást meghosszabbítja a kormány, akkor ez később következik be. Az árstop feloldása miatti drágulás mellett azonban a fogyasztóknak azzal is szembe kell nézniük, hogy

Az árstop bevezetése óta - ami a lisztpiacon a BL 55-ös búza finomliszt árát maximálta az október 15-i árszinten - a kis kiszerelésű csomagolt lisztek átadási árai gyakorlatilag szinten maradtak, vagy csak „csendesen emelkedtek”. A kiskereskedők azzal védekeznek, az árstopos lisztből csak a korábbi átlagos mennyiséget rendelik. A malmok ezeknél a termékeknél is emelni szeretnének, de erre legfeljebb a nagyobb láncoknál van esélyük.

A szakember szerint mivel időben érkezett meg az eső, egy közepes termés lehetősége is adott idén, az a nagy kérdés inkább, hogy az ukrán háborús helyzetnek vége lesz-e.

Ha nem, és szabad lesz az export, akkor óriási, az árakat tovább emelő szívóhatással kell számolni az exportpiacokról, hiszen az ukrán és az orosz export kiesésével körülbelül 30 millió tonna hiányozna a Közel-Keletről, Törökországból és az észak-afrikai országokból.

b\u00fazamez\u0151 naplement\u00e9ben

Fotó: Nadine Redlich / Unsplash

Ebben a piaci helyzetben - hacsak Ukrajnában nem konszolidálódik a helyzet - az tűnik valószínűnek, hogy aratáskor nagyon magas induló árak alakulhatnak ki, a kezdeti felvásárlási árszint

elérheti akár a tavalyi tonnánként 62 ezer tonnás aratáskori ár dupláját is

- pedig már ez az ár is történelmi rekordnak számított - ami további nyomást jelent a liszt, azon keresztül pedig a kenyér és egyéb péktermékek árára. Az akkor kialakult árszint már a fogyasztás érzékelhető csökkenésével járhat majd - mondta Lakatos Zoltán.