egy kéz sárga ételt ad a fehér macskának
Fotó: Piotr Musiol / Unsplash

5 étel a tányérodról, amit sose adj a macskádnak!

Nehéz ellenállni, amikor bársonytalpú kedvenced először némán könyörgő tekintettel, majd hangos nyávogással adják tudtodra, hogy kóstolót kérnek a tányérodon felhalmozott finomságokból. Bármennyire is szívhez szólóan kunyerálnak, az alábbi falatokat sose oszd meg cicáddal.Következzen 5 étel, ami csak nekünk, embereknek finomság, a macskák szervezetének nem tesz jót.

1. Hagymafélék

Sem nyers, sem főtt, sült, porított, stb. formában ne adj macskádnak hagymaféléket, snidlinget, fokhagymát! Figyelj arra is, hogy ha házikoszttal eteted őket, az ne tartalmazzon hagymaféléket. A hagymafélék csökkentik a vörösvértestek számát a cicák szervezetében, így gyengeséget, légzési nehézséget, vérszegénységet okoznak.

2. Citrusfélék

s\u00e1rga \u00e9s piros citrusf\u00e9l\u00e9k feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Kathryn Aleksa / Unsplash


A macskák ösztönösen kerülik a citrusféléket, ezért is javasolják citrusolajjal permetezni azokat a helyeket, amiket "elzárnál" a macskák elől. A citrusfélékben található citromsav és illóolajok kisebb mennyiségben émelygéshez, nagyobb mennyiségben hányáshoz és hasmenéshez vezethetnek, végső esetben a központi idegrendszer összeomlását is okozhatják

3. Tejtermékek

A közhiedelemmel ellentétben a macskák emésztésének nem tesz jót a laktóztartalmú tejtermékek fogyasztása, bár tény, hogy szívesen belenyalnak a vajba, tejszínbe. Laktózmentes tejet, joghurtot azonban adhatsz nekik, ha szívesen fogyasztják azokat.

4. Csokoládé

barna csokol\u00e1d\u00e9 kock\u00e1k egym\u00e1sra halmozva

Fotó: Michele Blackwell / Unsplash


Hányást, hasmenést, rohamot és akár halált is okozhat. A macskák nem érzékelik az édes ízt, így szerencsére nem is vágynak csokoládéra – az irántuk érzett szeretetedet inkább húsos falatokkal fejezd ki!

5. Alkohol

A csokoládéhoz hasonló mérgezési tüneteket válthat ki, így eszedbe se jusson alkohollal kínálni macskádat! Az alkohol szúrós szaga egyébként sem vonzó az igen fejlett szaglással rendelkező macskák számára.