sárga madeleine sütemények fehér szalvétán

Egy nap, egy recept: kakukkfüves-rozmaringos madeleine

A madeleine keletkezéstörténeténél csak a receptje izgalmasabb. Az alap sütemény tésztája egyszerűen összeállítható, utána tetszőlegesen variálható. A kakukkfű és a rozmaring ebben a változatban remekül harmonizál a gyümölccsel.



Hozzávalók

  • 100 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 narancs
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • 3 tojás
  • 200 g liszt
  • 1 csomag sütőpor

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a madeleine formákat kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel.
  2. A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, majd hagyjuk újra kihűlni. Sózzuk meg és adjuk hozzá a narancs lereszelt héját és kifacsart levét.
  3. Keverjük hozzá a száráról leszedett, apróra vágott kakukkfű- és rozmaringleveleket, adjuk hozzá a tojást, majd a lisztet és a sütőport is. Addig keverjük, míg sima tésztát kapunk.
  4. A madeleine formákat 2/3-ig töltsük a masszával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  5. Amikor kihűlt, vegyük ki a kis sütiket a formákból.
VINCE-infó: sok történet kering a sütemény születéséről, az egyik verzió szerint Lotaringiából, Stanislaw Leszczynski herceg konyhájából indult világhódító útjára a 18. században. A herceg épp vejét, XV. Lajost látta vendégül, amikor egy vita hevében a szakács csapot-papot otthagyva elrohant, még mielőtt a desszertet elkészítette volna. A helyzetet egy szobalány, Madeleine Paulmier oldotta meg egy a nagymamájától tanult aprósüteménnyel. Ez lett a madeleine.