egy nő gondolkodik

A fejfájás egy olyan táplálkozási problémára is utalhat, amire soha nem gondolnál

A gyakori fejfájás, migrén kapcsán kevesebb szó esik arról, hogy ezek egy komoly betegség előjelei is lehetnek. Szerencsére megfelelő táplálkozással visszafordítható a folyamat.Köztudott, hogy a magas koleszterinszint számos súlyos egészségügyi probléma kialakulásáért felelős. Ilyen lehet például a koszorúér-betegség, ami szívrohamhoz vagy más szívbetegségekhez vezet. A magas koleszterinszint hatásai az évek során felhalmozódnak, ezért komolyan oda kell figyelni rá. De vajon fejfájást is okozhat? A health.clevelandclinic cikkéből az derült ki, hogy igen. Mutatjuk a részleteket.

Ez is érdekelhet: 6 élelmiszer, ami megküzd a magas koleszterin- és vércukorszinttel

A magas koleszterinszint fejfájást okoz?

id\u0151s emberek \u00fclnek a padon

Fotó: Matt Bennett / Unsplash


A legtöbb magas koleszterinszinttel küzdő embernek nincs tünete mindaddig, amíg nem kap szívrohamot vagy szélütést.

Úgy tűnik azonban, már korábban is jelentkezhetnek különböző testi tünetek kiugróan magas koleszterinszintnél. Ilyen lehet például a szem körül, első sorban a szemhéjon sárgás kidudorodásként jelentkező úgynevezett koleszterin-lerakódás.

​Van összefüggés a magas koleszterinszint és a migrénes fejfájás között?

egy f\u00e9rfi fogja a fej\u00e9t

Fotó: Nik Shuliahin / Unsplash


Az elmúlt években számos kutatás talált újabb érdekes összefüggéseket, mégpedig a koleszterinszint és a migrénes fejfájás között. Egy 2015-ös vizsgálat például kimutatta, hogy a krónikus migrénes betegeknél magasabb volt az összkoleszterin és az LDL- (vagyis rossz) koleszterin szintje.

Egy 2011-es tanulmány szintén kimutatta, hogy a migrénben szenvedő embereknél magasabb volt az összkoleszterin- és trigliceridszint, mint azoknál az embereknél, akik nem tapasztaltak fejfájást. A tudósok szerint mindazonáltal még további kutatásra lenne szükség ezen a téren.

​A szívproblémák összefüggenek a szédüléssel?

egy n\u0151 fekszik az \u00e1gyon

Fotó: Anthony Tran / Unsplash


Azt is tudni lehet már, hogy a szédülés összefügghet a szívbetegséggel, annak egyik jele lehet, hiszen ha a plakk-lerakódás a nyak verőereiben történik, az megakadályozza a tökéletes véráramlást az agyba, ennek jele lehet a szédülés.

Kezdj el olyan ételeket fogyasztani, amik segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Ilyen például a csicseriborsó, a lencse, a borsó, a vesebab és a szójabab.