joghurt egy tálban, gyümölcsökkel

A legjobb, ha rendszeresen fogyasztasz joghurtot

Úgy tűnik, joghurttal megelőzhető az egyik magyar népbetegség

Egy új angolszász kutatás szerint a joghurt segíthet az egyik legádázabb és legmagyarabb betegség elleni küzdelemben. Elmondjuk azt is, mennyit kell enni belőle ehhez.


Az Eurostat (Európai Unió statisztikai hivatala) felmérése szerint a 65 éves és annál idősebb magyarok több mint 60 százalékának küzd magas vérnyomással. Ez a szám 16 százalékkal magasabb az uniós átlagnál.

Most azonban talán felcsillant a remény: egy olyan új kutatásra bukkantunk a ScienceDaily oldalon, ami szerint a joghurttal szabályozható a vérnyomás.

joghurtos t\u00e1lak gy\u00fcm\u00f6lccsel

Itt az ideje, hogy beépítsd a joghurtot a mindennapi étrendedbe

Fotó: Alexander Mils / Unsplash


A University of South Australia és a Maine University közös kutatása a joghurtfogyasztás és a magas vérnyomás közötti összefüggéseket vizsgálta.

Tanulmányuk megállapította, hogy a joghurt fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.

Világszerte több mint egymilliárd ember szenved hipertóniában (magas vérnyomásban), ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, az Egyesült Államokban 36 másodpercenként hal meg valaki szívrohamban vagy szélütésben.

Az University of South Australia kutatója, Dr. Alexandra Wade szerint tanulmányuk új bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a natúr joghurt pozitívan befolyásolja a hipertóniában szenvedők vérnyomását.

"A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek első számú okozója, ezért fontos, hogy továbbra is kutassuk, miként lehet a vérnyomást csökkenteni és szabályozni."

– mondta Dr. Wade.

egy kutat\u00f3 a laborban vizsg\u00e1l

A kutatás feltárta a tejtermékek magas vérnyomásra gyakorolt pozítiv hatását

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


A kutatás szerint a tejtermékek csökkenthetik a vérnyomást, ugyanis számos olyan mikroelemet tartalmaznak, beleértve a kalciumot, magnéziumot és káliumot, amelyek mindegyike fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában.

A natúr joghurt különösképpen kitűnt a kutatás során, mivel mindemellett olyan baktériumokat is tartalmaz, amik erősítik ezt a hatást. Mint a tanulmányból kiderült, a magas vérnyomású embereknél már kis mennyiségű joghurt fogyasztása is vérnyomás csökkenéssel jár.

Azok az emberek, akik rendszeresen (naponta) fogyasztottak joghurtot, az eredmények még jobbak voltak.
v\u00e9rnyom\u00e1sm\u00e9r\u0151

A kutatásoknak folytatódnia kell

Fotó: Mockup Graphics / Unsplash


A vizsgálatban több mint 900 önkéntes vett részt, akik joghurtfogyasztási szokásait egy kérdőív segítségével mérték fel.

A kutatásban szereplő magas vérnyomás határértékét 140/90 Hgmm-ben (higanymilliméter), a normál vérnyomás szintjét pedig 120/80 Hgmm alatt határozták meg.

A szakemberek szerint a ez elkövetkezendő kutatásokban továbbra is a veszélyeztetett emberekre kell összpontosítani, illetve folytatni kell a joghurtfogyasztás lehetséges előnyeinek vizsgálatát.