
7 szuperfood, ami szinte minden magyar háztartásban megtalálható
Sokan hajlamosak azt hinni, a szuperfoodok nehezen beszerezhető, különleges élelmiszerek. Az alábbi listából azonban jól látszik, teljesen hétköznapi ételekről van szó, amik nagy része minden magyar háztartásban megtalálható.
A szuperfood (superfood, szuperélelmiszer) kifejezés azon élelmiszerek csoportját jelöli, amik az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen elemeket, legyen az tápanyag, ásványi anyag vagy vitamin. Fontos kritérium, hogy ezek az ételek természetes formájukban, mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül fogyaszthatók.
Tojás
Fotó: Louis Hansel on Unsplash
Jó minőségű proteinben, tápanyagban gazdag, igazi szuperfood. Az antioxidánsként is számon tartott A-vitamin és a szemnek hasznos lutein is bőséggel megtalálható benne. Legújabb kutatások szerint ráadásul a tojás koleszterinje nem növeli a szívbetegségek kockázatát.
Tonhal
Fotó: Grooveland Designs / Unsplash
Mint általában a halak, a tonhal is kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak, aminek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Van még benne ezen kívül sok szelén, ami a ragadozó tengeri halakba gyakran megtalálható higanyt semlegesíti.
Görög joghurt
Fotó: Alison Marras / Unsplash
Egy merő protein és kazein, utóbbi lassan lebomló (tej)fehérje, izomerősítő hatással bír. Aki nem szereti a tejet, annak a legjobb kalciumforrás is egyben. A kalcium a csontok számára nélkülözhetetlen.
Kakaó
Edzés után a drágai proteinporok helyett egy pohár kakaó is remekül megteszi, a benne található szénhidrátok segítik az izmok regenerálódását. Sokan a fizikai igénybevétel után amúgy sem tudnak rögtön szilárd táplálékot magukhoz venni, a kakaó nekik is megoldást jelent.
Spenót
Fotó: Elianna Friedman / Unsplash
A zöldleveles zöldségek az egészséges étrend kötelező kellékei, mivel rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Minél zöldebb az illető zöldség, annál több benne a tápanyag – a spenót a lista tetején helyezkedik el ebben a tekintetben. Gyulladáscsökkentő hatású, rostokban gazdag, ami fokozza teltségérzést, tehát az elhízás ellen dolgozik.
Bogyósgyümölcsök
Fotó: Sneha Cecil / Unsplash
Legyen szó eperről, áfonyáról, szederről vagy a málnáról, a piros, kék és fekete bogyós gyümölcsök szintén elengedhetetlen részei étrendünknek. Gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegség kialakulásának esélyét. Ráadásul négy évszakos szuperfoodokról van szó, fagyasztott állapotban ugyanis mit sem halványulnak előbb felsorolt erényeik.
Zabpehely
Fotó: Markus Spiske / Unsplash
Olcsó, könnyen hozzáférhető, gyorsan elkészíthető. A zabpehely rostokban gazdag, kordában tartja a koleszterint, csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Lassítja az emésztést, emiatt gyorsabban telít, vagyis segít az elhízás elleni küzdelemben. Nemcsak edzés előtt, utána is remek hasznát veszi a szervezetünk.
- Az olajos magvak többet tesznek az egészségedért, mint hinnéd ... ›
- 6 étel, amitől a gyerekek jobban tudnak koncentrálni - Vince ›
- 5 étel, ami segít a kockahas elérésében - Vince ›
- Recept az alulértékelt, rendkívül egészséges kelbimbóból - Vince ›
- Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince ›
- Joghurtos pohár, ahogy még soha nem láttad! - Vince ›