Emberek ülnek székeken, asztal körül, amin tányérok

Tévhit, hogy húsimádók lennénk?

Fotó: AR / Unsplash

Mit eszik nyáron a magyar? - meglepő eredmény a Nagy grillfelmérésen

A közel 1500 internetező véleménye alapján készült kutatásból kiderült, milyen grillételeket szeretünk mi, a magyarok. A 2021-es toplista nem kis meglepetést hozott, ugyanis nem húsféle került az első helyre.


Ha szeretsz grillezni, és az is érdekel, mások mit tesznek legszívesebben a grillrácsra, akkor talán találkoztál a neten a Nagy grillfelmérés kérdéseivel. A kutatás nemrég ért véget, és itt vannak az eredmények, amik nem kis meglepetést tartogattak számunkra. A lista csúcsára ugyanis nem húsféle került, hanem a grillezett camembert. A második helyezett a barbecue tarja, amit a grillen készült gombafejek követnek.

​Íme, a 2021-es toplista:


1. Camembert sajt grillen 41,6%
2. BBQ tarja 36%
3. Gombafejek grillen 34,8%
4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé 34,2%
5. Grillezett cukkini 33,3%
6. Grill hamburger – marhahúspogácsa 31,9%
7. Bajor grillkolbász 31,2%
8. Kolbászok (magyaros) 31,1%
9. Saslik (hús és zöldségek nyárson) 29,4%
10. Krumpli alufóliában 26,8%

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatták ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon. A felmérést országszerte közel 1500-an töltötték ki, hozzávetőlegesen 70%-ban nők, 30%-ban férfiak. Jóval többen szavaztak kisebb településekről, mint a fővárosból és más nagyvárosokból.

A camembert sajt minden településtípusnál a legnépszerűbb, kivéve a nagyvárosokat, ahol első lett a mézes-mustáros csirkemellfilé. A voksolók fele havonta 1-2 alkalommal sütöget, 31 százalék hétvégenként, és alig akadt, aki még sosem próbálta a grillezést.

​A nők kedvencei

A felmérés érdekessége, hogy nemek szerinti allistát is készíthettek a szervezők. A nők körében a tarját a grillezett cukkini váltotta fel – a top 3 női kedvenc közé húsos grillétel nem is került be.

1. Camembert sajt grillen
2. Grillezett cukkini
3. Gombafejek grillen
4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé
5. Krumpli alufóliában

​A férfiak kedvenc grillételei

A férfiaknál már más a helyzet, sokkal „húsosabb" a top 5. Vezet a BBQ tarja, második a bajor grillkolbász, harmadik helyezett a grill hamburger (marhahúspogácsa).

1. BBQ tarja
2. Bajor grillkolbász
3. Grill hamburger - marhahúspogácsa
4. Kolbászok (magyaros)
5. Csevapcsicsa parázson

Az idősebb korosztályok kedvencei között valamivel több hús bukkan fel, mint a fiatalabb válaszadóknál. A marhahúspogácsa inkább a legfiatalabb korosztálynál népszerű, míg a kolbászok, csirkeszárnyak és BBQ ételek inkább az 50 év feletti korosztályban tarolnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az egyedülállóknál és a párkapcsolatban élőknél szintén a camembert nyert, ezt a házasoknál néhány szavazattal felülmúlta a BBQ tarja.


​Hogyan készítjük kedvenc grillételeinket?

A magyarok leginkább csirkét, sertést és kész hentesárut (virslit, kolbászt, hamburgerhúst) szeretnek grillezni, és a fokhagymás, a mustáros, valamint a magyaros pácot részesítik előnyben.

A legtöbben faszenes grillen, tárcsán vagy elektromos grillen készítik el ezeket az ételeket, saját bevallásuk szerint havi egy-két alkalommal, főleg hétvégente.