fekete-fehér képen egy ember védőruhát és maszkot visel

Így tudod csökkenteni az esélyét, hogy elkapd a majomhimlőt

Magyarországon is megjelent a majomhimlő, ezért nem árt pár óvintézkedést bevezetni a konyhai munkavégzés során (is).


2022. május 31-én hivatalosan is megjelent a majomhimlő vírus Magyarországon, miután világszerte már több száz megbetegedést regisztráltak. A virológusok szerint megvan esély egy európai méretű járvány kitörésére.

A majomhimlő, akárcsak a COVID, alapvetően zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség, az emberről emberre terjedő fertőzés egészen a mostani, 2022-es esetekig igen ritka volt. Az állatok közül viszont egyáltalán nem csak a majmokhoz köthető, sőt, fő hordózói inkább a mókusok, patkányok és egyéb rágcsálók. Nevét onnan kapta, hogy 1958-ban Dániában laboratóriumi majmokon találták meg először. Az első emberi esetet 1970-ben azonosították.

Mai tudásunk szerint testváladékokkal és légúti cseppekkel is terjedhet, ám nem a koronavírusnál megismert módon, ami rendkívül hatékonyan terjedt légúti fertőzés által.

A majomhimlőnél hosszú és közeli kontaktusra van szükség, így főleg családtagoknál, közeli hozzátartozóknál áll fenn a veszély.

Óvintézkedés az evésnél

emberek esznek asztal k\u00f6r\u00fcl

Fotó: Alex Haney on Unsplash


Ez a kontaktus jelentheti a fertőzött ember kiütésével, illetve ruhájával, törölközőjével, ágyneműjével való érintkezést. Az egyik legnagyobb, széles közönségnek szóló amerikai egészségügyi oldal, a webmd.com a nyállal érintkező ételt is a veszélyforrások közé sorolja, ezért azt javasolja, ne együnk azok után, akiknél nem zárható ki a betegség jelenléte.

Óvintézkedés a főzésnél

Fertőzött állatok esetében általában a testváladékkal (nyál, vér), esetleg az állati tetemmel érintkezve terjed a betegség. A kórokozó a belélegzett cseppecskékkel, a nyálkahártyán, vagy a bőr apró sérülésein keresztül juthat be a szervezetbe. Éppen ezért a bizonytalan eredetű, nem ellenőrzött húsok konyhai feldolgozásánál az a biztos, ha kesztyűt használsz, illetve minden rendszeresen kezet mosol közben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt is javasolja, hogy húst és állati részt alapos hőkezelésnek vessünk alá az elfogyasztása előtt.

Fontos hangsúlyozni, hogy mivel egyelőre még nem áll rendelkezésre elég tudás a mostani járványról, a fent említettek csak óvintézkedésnek tekinthetők, sajnos nem garantálják, hogy a fertőzés nem fog továbbterjedni.